Cebula jest jednym z najczęściej używanych produktów w kuchni. I zazwyczaj musimy ją pokroić, aby dodać do potraw. Wbrew pozorom nie jest to prosta czynność, ponieważ jej kształt komplikuje sprawę. Na szczęście wymyślono sposób, na szybkie i proste krojenie cebuli.
Na portalu internetowym masahiro.pl wyróżniono sześć sposobów na krojenie warzyw, owoców, mięs oraz innych produktów, które przygotowujemy w kuchni.
Proces cięcia polega na przesuwaniu ostrza poprzez krojony produkt. Ze względu na charakterystyczne ruchy ostrza podczas krojenia, możemy wyróżnić wiele sposobów cięci
- czytamy na stronie. Rock chop, tap chop, cross chop, draw slice, sawing cut czy pull slice. Każdy szef kuchni z pewnością ma swój wypróbowany i sprawdzony sposób rozdrabniania poszczególnych składników. Jednak prawda jest taka, że każdy musi dostosować wybraną metodę pod swoje umiejętności kulinarne. Cebula, jak i pozostałe warzywa czy też owoce potrafi przysporzyć niemałych problemów w tej kwestii. Dzieje się tak ze względu na kształt oraz strukturę. Często, kiedy wierzchnia część bulwy osunie się lub pod wpływem krojenia zacznie wydzielać soki, zaczynają się komplikacje. Z pewnością niejedna osoba doświadczyła momentu, kiedy warzywo wyślizgnęło się z rąk i upadło na ziemię bądź znalazło się w zupełnie innym miejscu, niż powinno. Aby zapobiec tego typu sytuacjom, opatentowano sposób na "uziemienie", które pozwala na bezproblemowe krojenie.
W celu pokrojenia cebuli należy ją obrać, a następnie podzielić na dwie części. W tym momencie, aby uniknąć niechcianego wysuwania się warzywa, z pomocą przychodzi widelec. Wbijamy sztuciec w połówkę cebuli, dzięki czemu unieruchomimy wszystkie warstwy, z których składa się produkt. Następnie manewrując nożem pomiędzy ząbkami, przystępujemy do krojenia. Dzięki tej metodzie zaoszczędzimy czas i nie będziemy wystawiać swojej cierpliwości na próby. W ten oto prosty i skuteczny sposób ułatwisz sobie pracę w kuchni i z przyjemnością będziesz przyrządzać pyszne potrawy dla swoich bliskich.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.