Krojenie cebuli jeszcze nigdy nie było tak proste. Warzywo już nigdy ci nie "ucieknie"

Krojenie cebuli bez łez zostało już przez ciebie opanowane? Jeśli tak, to czas stać się prawdziwym mistrzem gotowania. Poznaj genialny sposób na błyskawiczne pokrojenie tego popularnego warzywa. Dzięki temu trikowi zapomnisz o "uciekającej" z deski cebuli.

Cebula jest jednym z najczęściej używanych produktów w kuchni. I zazwyczaj musimy ją pokroić, aby dodać do potraw. Wbrew pozorom nie jest to prosta czynność, ponieważ jej kształt komplikuje sprawę. Na szczęście wymyślono sposób, na szybkie i proste krojenie cebuli.

Zobacz wideo Takiego tatara nie zjesz w żadnej restauracji. Zwyciężczyni "MasterChefa" wie, jak go podrasować

Techniki krojenia nożem. Jaki sposób najlepiej sprawdzi się przy krojeniu cebuli?

Na portalu internetowym masahiro.pl wyróżniono sześć sposobów na krojenie warzyw, owoców, mięs oraz innych produktów, które przygotowujemy w kuchni.

Proces cięcia polega na przesuwaniu ostrza poprzez krojony produkt. Ze względu na charakterystyczne ruchy ostrza podczas krojenia, możemy wyróżnić wiele sposobów cięci

- czytamy na stronie. Rock chop, tap chop, cross chop, draw slice, sawing cut czy pull slice. Każdy szef kuchni z pewnością ma swój wypróbowany i sprawdzony sposób rozdrabniania poszczególnych składników. Jednak prawda jest taka, że każdy musi dostosować wybraną metodę pod swoje umiejętności kulinarne. Cebula, jak i pozostałe warzywa czy też owoce potrafi przysporzyć niemałych problemów w tej kwestii. Dzieje się tak ze względu na kształt oraz strukturę. Często, kiedy wierzchnia część bulwy osunie się lub pod wpływem krojenia zacznie wydzielać soki, zaczynają się komplikacje. Z pewnością niejedna osoba doświadczyła momentu, kiedy warzywo wyślizgnęło się z rąk i upadło na ziemię bądź znalazło się w zupełnie innym miejscu, niż powinno. Aby zapobiec tego typu sytuacjom, opatentowano sposób na "uziemienie", które pozwala na bezproblemowe krojenie.

Jak kroić cebulę w piórka czy też w kostkę? Dzięki tej metodzie nie będziesz mieć z tym problemu

W celu pokrojenia cebuli należy ją obrać, a następnie podzielić na dwie części. W tym momencie, aby uniknąć niechcianego wysuwania się warzywa, z pomocą przychodzi widelec. Wbijamy sztuciec w połówkę cebuli, dzięki czemu unieruchomimy wszystkie warstwy, z których składa się produkt. Następnie manewrując nożem pomiędzy ząbkami, przystępujemy do krojenia. Dzięki tej metodzie zaoszczędzimy czas i nie będziemy wystawiać swojej cierpliwości na próby. W ten oto prosty i skuteczny sposób ułatwisz sobie pracę w kuchni i z przyjemnością będziesz przyrządzać pyszne potrawy dla swoich bliskich.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: