Co zrobić z truskawek? Wystarczy tylko chwila pracy, a zatrzymasz lato na dłużej

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z truskawek na zimę, pomożemy ci rozwiązać wszelkie wątpliwości. Podpowiadamy szybkie i proste sposoby przygotowania soku z truskawek oraz dżemu. W chłodne jesienno-zimowe wieczory podziękujesz sobie za produkcję tych przetworów.

Truskawki to ulubiony smak lata wielu osób. Soczyste, czerwone i słodkie owoce stanowią idealną przekąskę same w sobie, ale mogą być także ciekawym dodatkiem do deserów. Chcąc zatrzymać przy sobie jak najdłużej rozkoszny smak wakacyjnych dni, niektórzy decydują się na robienie dżemów oraz soków. Podpowiemy, jakie gatunki nadadzą się najlepiej do tych kulinarnych eksperymentów.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Kiedy jest sezon na truskawki? Warto wstrzymać się z kupowaniem

Pierwszy okres truskawkowego szału mamy już za sobą. Owoce na rynku zaczynają pojawiać się w maju, jednak pomimo wygórowanych cen, dużo osób decyduje się na ich zakup. Czerwiec i lipiec to czas, kiedy smakują najlepiej, a koszty zaczynają nieco maleć. Jest to najlepszy czas na wyposażenie się w większe zbiory, jeżeli chcemy wykonać domowej roboty przetwory. Zdarza się, że truskawki są dostępne na rynku nawet do września. Osoby, które w sezonie nie były przekonane do własnej produkcji soków lub dżemów, mają jeszcze szansę na wyposażenie się w niezbędny produkt. Sok z owoców, jest idealnym dodatkiem do herbaty wypijanej w  jesienno-zimowe wieczory. Zobacz, jak proste jest jego przygotowanie.

Jak zrobić sok z truskawek bez sokownika? Szybki i prosty sposób

Do przygotowania soku z truskawek będziemy potrzebować

  • 3 kg owoców
  • 1,5 kg cukru

Niezbędny w pierwszym etapie będzie słój, do którego będziemy wrzucać truskawki, przesypywane warstwowo cukrem. Owoce myjemy, osuszamy, a następnie pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane mieszamy z cukrem i zamykamy w pojemniku, który odstawiamy na całą noc do ciepłego miejsca. Drugiego dnia, kiedy widzimy wypuszczony sok, możemy przejść do kolejnej czynności, którą jest podgrzewanie całości. Po obróbce cieplnej i rozpuszczeniu cukru wyciągamy truskawki z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pozostały sok nadal grzejemy przez kolejne kilka minut. Gorący napar przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aby dobrze się zassały. Zostawiamy je w tej pozycji do ostygnięcia.

Kolejną kulinarną propozycją wykorzystania truskawek jest dżem. Przygotowanie smacznego smarowidła wbrew pozorom wcale nie jest bardzo skomplikowane.

Jak długo gotować truskawki na dżem? Cierpliwość się opłaca

Istnieją dwa sposoby przygotowania dżemu z truskawek w domu. Jedna z nich uwzględnia sklepowe saszetki konfiturexu lub cukru żelującego, druga jest dużo bardziej swojska. Jeśli istotna jest dla was niska zawartość cukru w produkcie, podamy wam przepis na pyszny dżem. Powstanie on przy użyciu

  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 2 cytryn
  • 30 g masła

Z tej ilości produktów wyjdzie około 5 słoików o wartości 280 ml. Jeśli kupujemy truskawki w sezonie, wybierzmy odmianę Dukat, która doskonale sprawdzi się do tego typu przetworów. Końcem sezonu królują Florence - one również będą dobrym rozwiązaniem. Produkcję najlepiej zacząć rankiem, dlatego zaplanuj ją w wolny dzień.

  1. Owoce należy umyć w zimnej, najlepiej bieżącej wodzie. Po wstępnym osuszeniu usuwamy szypułki. Tak obrobiony produkt przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować dżem. Truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy do nich masło. Dzięki niemu smak będzie intensywniejszy i aromatyczny. Na końcu dolewamy wyciśnięty sok z cytryn.
  2. Kiedy wszystkie składniki znajdują się w naczyniu, możemy przejść do podgrzewania całości na średniej mocy palnika. Unikaj nakładania pokrywki. Kiedy owoce zaczną się gotować, zacznij je mieszać i zmniejsz moc palnika. Na powierzchni nie musimy obserwować bulgotania, ważne jest, aby dżem nieustannie się grzał. Co jakiś czas mieszajmy, aby truskawki nie przywarły do spodu.
  3. Cały proces gotowania truskawek zajmuje 6 godzin. W tym czasie owoce zrobią się ciemniejsze, a konsystencja wywaru powinna być gęsta. Ciepłą masę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Zadbajmy o czyste i suche ranty, aby wieko dobrze się zassało. Po zamknięciu wszystkich wieczek ustawiamy pojemniki do góry dnem. Po tym czasie sprawdzamy, czy proces przebiegł właściwie i nie słyszymy dźwięku kliknięcia po naciśnięciu palcem. W celu zapasteryzowania dżemu możemy dodatkowo umieścić słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni na 40 minut.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: