Truskawki to ulubiony smak lata wielu osób. Soczyste, czerwone i słodkie owoce stanowią idealną przekąskę same w sobie, ale mogą być także ciekawym dodatkiem do deserów. Chcąc zatrzymać przy sobie jak najdłużej rozkoszny smak wakacyjnych dni, niektórzy decydują się na robienie dżemów oraz soków. Podpowiemy, jakie gatunki nadadzą się najlepiej do tych kulinarnych eksperymentów.
Pierwszy okres truskawkowego szału mamy już za sobą. Owoce na rynku zaczynają pojawiać się w maju, jednak pomimo wygórowanych cen, dużo osób decyduje się na ich zakup. Czerwiec i lipiec to czas, kiedy smakują najlepiej, a koszty zaczynają nieco maleć. Jest to najlepszy czas na wyposażenie się w większe zbiory, jeżeli chcemy wykonać domowej roboty przetwory. Zdarza się, że truskawki są dostępne na rynku nawet do września. Osoby, które w sezonie nie były przekonane do własnej produkcji soków lub dżemów, mają jeszcze szansę na wyposażenie się w niezbędny produkt. Sok z owoców, jest idealnym dodatkiem do herbaty wypijanej w jesienno-zimowe wieczory. Zobacz, jak proste jest jego przygotowanie.
Do przygotowania soku z truskawek będziemy potrzebować
Niezbędny w pierwszym etapie będzie słój, do którego będziemy wrzucać truskawki, przesypywane warstwowo cukrem. Owoce myjemy, osuszamy, a następnie pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane mieszamy z cukrem i zamykamy w pojemniku, który odstawiamy na całą noc do ciepłego miejsca. Drugiego dnia, kiedy widzimy wypuszczony sok, możemy przejść do kolejnej czynności, którą jest podgrzewanie całości. Po obróbce cieplnej i rozpuszczeniu cukru wyciągamy truskawki z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pozostały sok nadal grzejemy przez kolejne kilka minut. Gorący napar przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aby dobrze się zassały. Zostawiamy je w tej pozycji do ostygnięcia.
Kolejną kulinarną propozycją wykorzystania truskawek jest dżem. Przygotowanie smacznego smarowidła wbrew pozorom wcale nie jest bardzo skomplikowane.
Istnieją dwa sposoby przygotowania dżemu z truskawek w domu. Jedna z nich uwzględnia sklepowe saszetki konfiturexu lub cukru żelującego, druga jest dużo bardziej swojska. Jeśli istotna jest dla was niska zawartość cukru w produkcie, podamy wam przepis na pyszny dżem. Powstanie on przy użyciu
Z tej ilości produktów wyjdzie około 5 słoików o wartości 280 ml. Jeśli kupujemy truskawki w sezonie, wybierzmy odmianę Dukat, która doskonale sprawdzi się do tego typu przetworów. Końcem sezonu królują Florence - one również będą dobrym rozwiązaniem. Produkcję najlepiej zacząć rankiem, dlatego zaplanuj ją w wolny dzień.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.