Owoce i warzywa to istotne elementy zdrowej diety. Dzięki nim dostarczamy do organizmu potrzebnych składników, które pomagają nam zachować ciało w odpowiedniej kondycji. Obecnie na rynku można znaleźć wiele produktów, które pochodzą od lokalnych gospodarzy, jednak czasami dostęp do nich nie jest wcale taki prosty. Wtedy z pomocą przychodzą markety. W tym przypadku niestety nie możemy mieć pewności, w jaki sposób zostały wyhodowane poszczególne okazy. Często, aby przyśpieszyć proces wzrostu, stosuje się różnego rodzaju opryski. Niekiedy, w związku ze złym przechowywaniem mogą pojawić się bakterie lub pasożyty. Zwyczajne przemycie wodą wierzchniej części warzywa lub owocu nie wystarczy. Najlepiej sprawdzą się kąpiele wodne, w tych oto produktach.
Mycie owoców i warzyw przed ich spożyciem ma bardzo duże znaczenie. Jednak zanim do tego przejdziemy, istotne jest zadbanie o higienę naszych dłoni oraz przestrzeni, w której będziemy przygotowywać produkty do spożycia. Kuchenny zlew to jedno z ulubionych miejsc bakterii. Dlatego najrozsądniej będzie przygotować miskę, którą wypełnimy wodą, a następnie przystąpimy do mycia. Zwykłe przelanie owoców nie wystarczy, owszem może i w ten sposób będziemy w stanie pozbyć się piasku z wierzchniej części produktu, ale nie zapominajmy o pestycydach, które często wnikają w głąb. Brak konsekwentnego pozbywania się środków używanych na roli może mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dlatego nie należy bagatelizować czynności, jaką jest solidne obmycie produktów spożywczych przed ich skonsumowaniem. Istnieją dwa sprawdzone sposoby.
Jak już wspomnieliśmy, najlepszym rozwiązaniem na oczyszczenie produktów będzie wykorzystanie miski wypełnionej litrem wody. Jednym ze sposobów jest dosypanie do niej dwóch łyżeczek sody oczyszczonej. Roztwór powstały z połączenia tych dwóch składników spowoduje pozbycie się pestycydów. Aby mieć pewność, że proces przebiegnie pomyślnie warzywa lub owoce, które poddajemy oczyszczaniu, pozostawiamy w misce na około 10 minut. Po odczekaniu odlewamy roztwór na sitku i następnie przepłukujemy produkt pod bieżącą wodą. W ten oto szybki i prosty sposób otrzymujemy żywność bez niepożądanych składników na wierzchniej części, którą teraz śmiało możemy zjeść. Druga metoda uwzględnia użycie octu - może być jabłkowy lub spirytusowy. Podobnie jak w pierwszym przypadku wypełniamy miskę litrem wody i dolewamy do niej pół szklanki roztworu. Owoce wsypujemy do środka i pozostawiamy na około 10-15 minut. Następnie postępujemy wedle poprzednio wymienionych czynności. Nie należy martwić się o specyficzny zapach, jaki pozostawia ocet - szybko wietrzeje i nie wpływa na smak owoców.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.