Przepis na pyszne jagodzianki jak u babci. Maluchy się nimi zajadają i proszą o dokładkę

Co można zrobić jagodami? Warto wykorzystać sezonowe owoce i przygotować z nich pyszne letnie desery. Bułki z jagodami, pierogi z jagodami, a może ciasto? Sprawdź nasze proste przepisy i delektuj się "skarbami lasu" tak długo, aż nie skończą się w sklepach.

Lato słynie nie tylko z wysokiej temperatury, pięknej pogody i wakacji. To także czas pysznych owoców sezonowych. Truskawki, maliny czy borówki to słodki, orzeźwiający dodatek do dań lub jako soczysta przekąska. Do najbardziej pożądanych należą jednak jagody. Czas na te leśne skarby jest krótki, a przepisów na desery z nimi w roli głównej można znaleźć mnóstwo. Jeśli i ty masz ochotę na takie dania, sprawdź nasze pomysły. Są proste w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczne. Nie czekaj na koniec owocowego sezonu.

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Przepis na bułeczki z jagodami. Jak przygotować jagody na jagodzianki?

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek? Właśnie ta kwestia często zniechęca wiele osób przed przygotowaniem pysznych jagodzianek. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Ważne, aby najpierw zrobić dobre ciasto drożdżowe, a dopiero po kilku godzinach wziąć się za nadzienie. Składniki, jakich potrzebujesz do ciasta, to:

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 5 saszetek suchych drożdży,
  • 60 gramów masła,
  • 80 mililitrów mleka,
  • 50 gramów drobnego cukru,
  • jajko,
  • dwie łyżki śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

  • 500 gramów jagód leśnych,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru żelującego (opcjonalnie).
  1. Najpierw w małym rondelku rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy z mlekiem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier i sól.
  3. Do suchych składników wlewamy mleko z masłem, następnie dodajemy jajko i śmietanę. Całość wyrabiamy w mikserze tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem zakrywamy szmatką i odstawiamy w suche, ciepłe miejsce na około trzy godziny.
  4. Gdy ciasto odpoczywa, możemy przygotować nadzienie. Jagody należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie mieszam je z mąką ziemniaczaną i opcjonalnie z łyżką cukru żelującego.
  5. Gdy ciasto odleży i zwiększy swoją objętość, dzielimy je na osiem równych części. Każdą z nich wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy. Na tak przygotowane placki nakładamy trzy łyżki jagód i zwijamy wszystkie brzegi na kształt kulek. Uformowane bułeczki odkładamy do góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W tym miejscu możemy przygotować kruszonkę. Ugniatamy 50 gramów masła, następnie dodajemy 100 gramów mąki, dwie łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii i wyrabiamy na kruchą masę. 
  7. Surowe bułki smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem (można je wcześniej wymieszać z mlekiem) i posypujemy ciastem na kruszonkę. Całość pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem. Warto co pewien czas kontrolować stopień zarumienienia bułek.

Jak zrobić pierogi z jagodami? Pyszny obiad, który posmakuje twojej rodzinie

Jeśli szukasz pomysłu na lekki obiad, którym rodzina będzie mogła zajadać się w upalne popołudnia, ugotuj pierogi z jagodami. Są pyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu. To świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców i jednocześnie stworzenie pożywnego posiłku. Do zrobienia pierogów będziesz potrzebować:

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • dwie łyżki masła,
  • szklanki gorącej wody,
  • szczypty soli,
  • 500 gramów świeżych jagód,
  • dwie czubate łyżki cukru pudru,
  • łyżkę mąki ziemniaczanej.
  1. Przygotowanie pierogów zaczniemy od wyrabiania ciasta. Zmieszaj mąkę z solą, a następnie przesyp całość na stolnicę.
  2. Masło rozpuść w rondelku, a gdy lekko ostygnie, dodaj je do mąki. Do tego wlej gorącą wodę i wymieszaj. Energicznie wyrabiaj ciasto, dopóki nie nabierze gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie zawiń je w ściereczkę i odstaw na kilkanaście minut.
  3. W tym czasie możesz przygotować jagodowy farsz. Umyj i osusz owoce, następnie zasyp je mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wymieszaj całość. Poczekaj kilka minut, aż cukier wyciągnie z jagód soki.
  4. Ciasto podziel na kilka części. Rozwałkuj fragment na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde z nich nałóż porcję farszu i szczelnie zlep brzegi formując pierogi. Postępuj tak z każdą kolejną porcją ciasta.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną oleju. Gdy zacznie wrzeć, powoli wrzuć do środka pierogi i od razu zamieszaj, aby nie przylgnęły do dna. Gotuj je przez około trzy minuty do momentu wypłynięcia. Smacznego!

Jak zrobić sernik z jagodami? Desery z jagodami na każdy dzień

Marzy ci się słodkie ciasto z owocami, ale nie chcesz włączać piekarnika w taki upał? Żaden problem. Przygotuj pyszny sernik jagodowy na zimno. To idealny deser na letnie dni. Składniki, jakich potrzebujesz, to:

  • 500 gramów waniliowych serków homogenizowanych,
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki,
  • dwie jagodowe galaretki,
  • 600 gramów świeżych jagód,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • trzy łyżki cukru pudru,
  • dwie łyżki żelatyny,
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (około 1/3 szklanki),
  • biszkopty lub herbatniki na spód.
  1. Zacznijmy od galaretki, by wystygła do czasu przygotowania ciasta. Wsyp do miski proszek, a następnie zalej go wrzątkiem. Energicznie zamieszaj całość i odstaw. Nie dopuść jednak do momentu, w którym galaretka zaczyna tężeć, ponieważ wtedy nie rozleje się po serniku.
  2. Czekając, aż galaretka wystygnie, przygotujmy ciasto. Do miski wsyp żelatynę, zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Teraz do większego naczynia wlej śmietankę kremówki i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij ją na sztywną pianę. Dodaj serki homogenizowane, mascarpone oraz cukier puder i mieszaj na niskich obrotach do połączenia wszystkich składników.
  3. Gdy masa serowa będzie gotowa, ostrożnie i stopniowo dodawaj do niej żelatynę, ciągle miksując na niskich obrotach. 
  4. Dno blaszki lub tortownicy wyłóż ciastkami (biszkopty lub herbatniki według uznania). Na tę warstwę wylej ostrożnie masę serową tak, by rozprowadziła się równomiernie po naczyniu. Wyrównaj krem i ułóż na nim oczyszczone jagody. Następnie na ciasto wylewamy przestudzoną, ale nie ściętą galaretkę. Najlepiej robić to za pomocą łyżki, ponieważ wtedy nie wlejemy płynu do wnętrza sernika. 
  5. Ciasto przenieś do lodówki i pozostaw tam na kilka godzin lub na całą noc. W tym czasie galaretka i żelatyna się zetną i sernik będzie gotowy do spożycia.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.