Tak pysznego dania, jak w Gruzji jeszcze nigdy nie jadłam. 100 razy lepsze niż pizza

Jadąc do Gruzji, nie sposób nie spróbować tamtejszego specjału, który oczaruje każdego. Przepis na tę potrawę nie jest skomplikowany, zatem można spróbować odtworzyć go we własnej kuchni.

Chaczapuri to zazwyczaj okrągły placek, nazywany czasami gruzińską pizzą, a to dzięki zawartości zapieczonego w cieście nadzienia serowego. Sprawdzamy, co warto wiedzieć o chaczapuri.

Zobacz wideo Jak samodzielnie zrobić kanapkę lodową?

Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem

Chaczapuri jest jednym z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej. Gruzini nie są zgodni co do tego, kiedy i przez kogo ta potrawa została wymyślona. Jedni uważają, że powstanie chaczapuri wiąże się ściśle z przedchrześcijańskimi wierzeniami Gruzinów: potrawa ta przypomina bowiem gruziński symbol narodowy, czyli słońce. Inni utrzymują, że twórcą chaczapuri był niejaki Chacza ze Swanetii i danie nazwane zostało na jego cześć. Nazwa jednakże z całą pewnością pochodzi od dwóch gruzińskich słów: chaczo – twaróg i puri – chleb. Chaczapuri dosłownie znaczy więc ''chleb z twarogiem''. Faktycznie, chaczapuri to placek zapiekany z serem, który w różnych regionach Gruzji występuje w różnych odmianach.

Chaczapuri adżarskie: łódka z drożdżowego ciasta wypełniona serem, jajkiem i masłem

Chaczapuri adżarskie, nazywane też chaczapuri adżaruli, jest jedną z najpopularniejszych odmian tej potrawy. Przyjmuje formę łódki z drożdżowego ciasta, wewnątrz której znajdują się: ser, masło i jajko. Do przyrządzenia chaczapuri adżaruli potrzebne będą:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy albo oleju roślinnego
  • 200 gramów sera typu feta
  • 200 gramów sera ricotta
  • 200 gramów sera żółtego (np. gouda i cheddar w równych proporcjach)
  • 4 jajka
  • 40 gramów masła
  • szczypiorek albo natka pietruszki bądź kolendry.

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać ją z rozdrobnionymi drożdżami, solą, cukrem i oliwą. Po dolaniu ciepłej wody wymieszać i wyrabiać ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery kawałki, z każdego uformować w dłoniach kulę, na oprószonej mąką stolnicy ułożyć uformowane kule i przykryć jeszcze na pół godziny ściereczką (najlepiej umieścić stolnicę w ciepłym i nieprzewiewanym miejscu). Sery rozdrobnić, żółty zetrzeć na tarce. Każdą kulę ciasta rozwałkować tak, by otrzymać placek o grubości pół centymetra. Na placki wyłożyć tarty ser, podwinąć ciasto z dwóch stron zostawiając środek wolny, a brzegi zwinąć złączając je tak, by powstał kształt łódki. Do środka każdej łódki dodać rozdrobniony ser. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć surowe chaczapuri i przykryć bawełnianą ściereczką na kolejne 20 minut, by jeszcze wyrosły. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piec od 15 do 20 minut na środkowej półce (opcja góra/dół). Po tym czasie do każdego chaczapuri dodać jedno surowe jajko i ok. 10 gramów masła. Piec przez kolejne 5 minut, tak by białko się ścięło. Podawać udekorowane siekaną kolendrą, natką pietruszki bądź szczypiorkiem.

Gruzińskie chaczapuri: lobiani preferuje fasolę

Gruzińskie chaczapuri najczęściej nadziewane jest serem, czasem mięsem. Jednak w regionie Raczy podaje się odmianę chaczapuri raczuli bądź lobiani, w której ser zastąpiony został czerwoną fasolą. Przygotowuje się je podobnie, jak inne rodzaje chaczapuri, na farsz potrzebne są:

  • 300 gramów namoczonej na noc czerwonej fasoli (może być czerwona fasola z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lub 2 cebule
  • słodka i ostra papryka
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz, opcjonalnie chili.

Nim ciasto wyrośnie fasolę zagotować, odcedzić (pozostawić nieco wody), ubić tłuczkiem. Cebulę posiekać i podsmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę bądź kolendrę posiekać. Wszystko dodać do fasoli i doprawić. Farsz dodawać do każdej ugniecionej kulki ciasta, zawijając ją tak, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Lekko rozwałkować, nadając kształt okrągłego placka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Chaczapuri z serem: chaczapuri imeruli

Jak sama nazwa wskazuje chaczapuri z serem, jest najczęściej spotykaną postacią tej gruzińskiej potrawy. Doskonałym przykładem jest tu chaczapuri imeretyńskie, czyli chaczapuri imeruli. Oprócz składników na ciasto trzeba przygotować 1 jajko i 500 gramów średnio słonego sera imeretyńskiego. Jeśli takowym nie dysponujemy, może to być np. 200 gramów sera typu feta i po 100 gramów mozzarelli, bryndzy i sera korycińskiego. W czasie gdy ciasto będzie rosło, ser rozdrobnić lub zetrzeć na tarce, wbić do niego surowe jajko i całość wymieszać do uzyskania konsystencji twarogu. Stolnicę posypać mąką, rozłożyć na niej 4 kulki uformowane z wyrośniętego ciasta, każdą lekko spłaszczyć ręką i posypać odrobiną mąki. Do każdej dodać farsz serowy i zawinąć ciasto z masą w środku tak, by nie wydostała się na zewnątrz. Ciasto delikatnie rozwałkować, by otrzymać okrągłe, niezbyt cienkie placki. W rozgrzanym do 200-220 stopni Celsjusza piekarniku piec około kwadransa, podawać gorące.

Chaczapuri z mięsem: kubdari

Wielbiciele potraw mięsnych chętnie spróbują chaczapuri z mięsem. Potrawa ta pochodzi z regionu Swanetii, a nazywana jest kubdari. Od chaczapuri imeruli różni ją jedynie farsz, do którego przygotowania potrzebne są:

  • 800 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • cebula szalotka
  • pęczek kolendry
  • sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, ostra papryka lub czerwony pieprz.

Mięso wymieszać w dużej misce z przyprawami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną cebulę i posiekaną kolendrę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę. Dalej postępować tak, jak w przypadku chaczapuri z serem, zwiększając czas pieczenia do około 25 minut.

Zobacz też: Suppli: sycąca przekąska pochodząca z kuchni rzymskiej. Aż prosi się o to, by przyrządzić ją w domu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.