W zamrażarce już nigdy nie znajdziesz brył lodu. Wystarczy włożyć to do urządzenia. Efekt cię zaskoczy

Gąbki do mycia naczyń i czyszczenia to jedne z najpopularniejszych produktów, które można znaleźć w wielu domach. Mało kto wie, że przy użyciu tego czyściwa można nie tylko posprzątać powierzchnie, ale również zażegnać problemy, z którymi mierzymy się w przestrzeni kuchennej.

Większość osób z całą pewnością posiada w domu choć jedną kolorową gąbeczkę do naczyń i czyszczenia. Okazuje się, że drugi człon przyjętej przez nas nazwy jest całkowicie zbyteczny, ponieważ produkt kryje w sobie znacznie większy wachlarz możliwości, niż mogłoby nam się wydawać. Przedstawiamy dodatkowe sposoby wykorzystania popularnego czyściwa.

Zobacz wideo Idealnie białe firanki? Dwa domowe sposoby

Domowe sposoby na zapach w lodówce. Gąbka wybawi cię od nieprzyjemnej woni

Pierwszym sposobem wykorzystania gąbeczki w innej przestrzeni niż zlew kuchenny, jest zastosowanie jej w formie pochłaniacza nieprzyjemnych zapachów w lodówce. Wystarczy, że wygospodarujemy odrobinę miejsca na półkach i umieścimy produkt w środku. Niektórzy dla wzmocnienia efektu decydują się na skropienie gąbki sokiem z cytryny. Ten trik doskonale sprawdza się w okresie świątecznym, kiedy potrzebujemy przechować spore ilości różnego rodzaju potraw - od mięs, przez sałatki, po ciasta. Ważne jest, aby regularnie wymieniać gąbkę, ponieważ jak dobrze wiemy, jej struktura jest przyjaznym środowiskiem dla bakterii. Co 4-5 dni (przynajmniej raz w tygodniu) należy wyciągnąć produkt z lodówki i wyparzyć wrzątkiem. Po wysuszeniu nadaje się do ponownego użycia. Oprócz niwelowania nieprzyjemnych zapachów gąbka jest również rewelacyjnym pochłaniaczem wilgoci. Wspomniana umiejętność świetnie sprawdzi się w starszych urządzeniach, które nie posiadają systemu No Frost. Aby uniknąć problemów związanych z nadmiarem szronu w zamrażarce, wypróbuj następującego sposobu.

Jak rozmrozić zamrażarkę bez wyłączania lodówki? Zrób to, a nie będziesz się nad tym zastanawiać

Konieczność częstego rozmrażania zamrażarki potrafi stać się dla wielu osób przykrym obowiązkiem. Nadmiar szronu może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie sprzętu. We wspomnianych problemach z pomocą przychodzi gąbka. Włożenie jej do wnętrza maszyny sprawi, że poziom wilgoci będzie znacznie mniejszy, na skutek czego unikniemy gromadzenia się nadmiaru kryształów lodu. Dodatkowo, kiedy zdecydujemy się wyciągnąć czyściwo, dzięki niskim temperaturom stanie się ono twardsze. W ten sposób będziemy mogli pozbyć się uciążliwych zabrudzeń znacznie prościej i szybciej niż dotychczas. Istnieje również trzecie wykorzystanie gąbeczek. Po namoczeniu ich wodą - ważne jest, aby jej nie odciskać - i włożeniu do zamrażarki, w kilka godzin otrzymujemy schładzacze do różnego rodzaju produktów, które wymagają przechowywania w niskich temperaturach. Jest to trik, który może się przydać na wyjazd, kiedy potrzebujemy ochłodzić przewożoną żywność.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.