Kwestia przechowywania żywności w lodówce bywa bardzo problematyczna. O ile mniej więcej wiadomo, jakiego rodzaju produkty powinny być schładzane, to kłopot może sprawić temperatura jedzenia. Wiele osób zastanawia się, czy do lodówki można włożyć jeszcze ciepłe potrawy, które niedawno zdjęliśmy z kuchenki. Wbrew pozorom odpowiedź nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać.
Na pytanie, czy można chować ciepłe jedzenie do lodówki, wiele osób odpowiedziałoby, że nie. Mało kto jednak wie, dlaczego nie można tego robić. Umieszczenie gorącej potrawy w lodówce może bowiem spowodować podniesienie temperatury innych produktów znajdujących się w pobliżu. Ponadto takie działanie czasem prowadzi do zepsucia sprzętu. Lodówka dostaje wówczas trudne zadanie szybkiego ochłodzenia nowej zawartości i sprowadzenia jej temperatury do tej samej, jaka panuje w środku. Oznacza to, że np. temperatura zupy, która jeszcze kilka minut temu wrzała na kuchence, musi teraz spaść do około trzech stopni Celsjusza. To bardzo obciążające dla całego sprzętu, dlatego warto nieco ochłodzić jedzenie, nim schowamy je do lodówki. Jak to zrobić? Jeśli ugotowaliśmy dużą potrawę, możemy ją podzielić na mniejsze części. W ten sposób szybciej wytraci ona ciepło.
Choć gorącego jedzenia nie można włożyć od razu do lodówki, to nie oznacza, że powinno ono stać na blacie godzinami. Niektóre produkty muszą być chłodzone niemal przez cały czas, dlatego wiele osób zastanawia się, kiedy schować żywność, gdy wysoka temperatura już nieco opadnie. Jeżeli zostały nam resztki z obiadu, które nie są gorące, ale nadal jeszcze ciepłe, to możemy spokojnie włożyć je do lodówki. Nieduża ilość szybko straci temperaturę i przystosuje się do zimna panującego wewnątrz sprzętu. Chowanie jedzenia do lodówki jest niezwykle ważne, bowiem w nieschłodzonym jedzeniu w bardzo krótkim czasie mogą rozwinąć się szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy. W efekcie tego, potrawy szybciej się zepsują. Mogą wówczas stracić kolor lub zacząć wydzielać nieprzyjemny zapach. Niska temperatura pozwoli na pewien czas wstrzymać proces psucia się żywności.