• Link został skopiowany

Nie wiesz już co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na bigos

Cukinia to warzywo, z którego można zrobić niemal wszystko. Jeśli brakuje ci pomysłów, co zrobić z warzywami, które teraz są łatwo dostępne i tanie, koniecznie wypróbuj bigos z cukinii.
Bigos z cukinii - trzy wyjątkowe sposoby na warzywny bigos. Wersja z mięsem i bez
fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Bigos z cukinii to już nie nowość. Przepis na nieco odmienione tradycyjne polskie danie ma wielu zwolenników. To tanie i łatwe w wykonaniu danie. Jest smaczne, pozwala na liczne modyfikacje i wiele wybacza - nie trzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby nadmiar cukinii zamienić w garnek takiego bigosu.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia to warzywo, które dla wielu osób jest nijakie. Często omijamy je wzrokiem podczas zakupów, ze względu na małowyrazisty smak. To błąd! To lekkie warzywo z rodziny dyniowatych jest bardzo uniwersalne. Możemy z niego zrobić niemal wszystko. Pod tym względem przewagę nad cukinią mają chyba tylko ziemniaki. Ale z ziemniaków nie zrobimy bigosu!

Przepis na bigos z cukinii z pieczarkami

Cukiniowy bigos, podobnie jak ten tradycyjny, w każdym domu będzie smakować nieco inaczej. Poniższy przepis najlepiej potraktować jako bazę. Możemy śmiało go modyfikować, dodając ulubione zioła i warzywa. Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • 4 małe cukinie lub dwie większe
  • pół kilograma pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • łyżeczka papryki słodkiej 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej 
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować bigos z cukinii?

1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchewkę obieramy i ucieramy na tarce.

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim grzybu. Unikajmy częstego mieszania, dzięki temu nasze pieczarki zrobią się rumiane i pełne smaku.

3. Do grzybów dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy zrobią się szkliste, do garnka wrzucamy marchewkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy około 10 minut.

4. Po tym czasie do garnka dodajemy pomidory i przecier pomidorowy.

5. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i gotujemy całość jeszcze przez 15 minut.

Bigos z cukinii możemy przełożyć do słoików i zawekować, lub zjeść świeży.

Co można dodać do bigosu z cukinii?

Do bigosu z cukinii możemy dodać warzywa, które mamy pod reką - świetnie sprawdzi się np. kolorowa papryka. Ciekawym połączeniem jest dodanie do cukiniowego bigosu kiszonej kapusty. Cukinia, ze względu na swój delikatny smak będzie dobrze smakować z większością sezonowych warzyw. Ogranicza nas tylko własna fantazja i preferencje.

Podstawowy przepis na bigos z cukinii jest daniem wegetariańskim. Ale można przygotować także wersję dla mięsożerców. Niektórzy do bigosu z cukinii dodają mięso - na przykład kiełbasę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: