Jeśli czeka cię rodzinne spotkanie, impreza ze znajomymi lub po prostu uwielbiasz takie przysmaki, wypróbuj ten przepis na pyszną rybę w zalewie octowej. To doskonała przekąska nie tylko na święta, ale także świetny pomysł na codzienną kolację. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga cierpliwości. Musi bowiem minąć kilka dni, nim ryba będzie gotowa do spożycia. Zdecydowanie warto na to czekać.
Ryby w zalewie octowej kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia lub Wielkanocą. Rzeczywiście jest to doskonały przysmak na świąteczny stół, ale nie tylko. Może być też dobrym dodatkiem do obiadu czy kolacji lub po prostu serwowane jako przekąska na imprezie. Co ciekawe, rodzaj ryby nie ma tu większego znaczenia. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej. Na święta najlepiej sprawdzi się karp, ale dobrym wyborem będzie też szczupak lub okoń. Jeśli obawiasz się o ości w mięsie, postaw na gotowe filety, między innymi z dorsza, miruny albo klasyczne śledzie. Pamiętaj tylko, że w przypadku filetów z solanki, trzeba je wcześniej porządnie wymoczyć, a smażenie nie będzie konieczne.
Składniki:
Do zalewy będziesz potrzebować:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.