Marchew to bardzo wartościowe warzywo, bogate w witaminy A, C witaminy z grupy B oraz E, H, K i PP, a także wiele innych cennych składników odżywczych. Regularne spożywanie marchewek pozytywnie wpływa na nasz organizm, dlatego warto zawsze mieć je w domu i dodawać do soków, zup czy surówek. Świeże warzywa mają jednak krótki termin ważności, a nieprawidłowo przechowywane szybko się psują. Jeśli chcesz zimować w domu marchew, to sprawdź, co zrobić, by nadawała się do spożycia jeszcze przez kilka miesięcy.
Mało kto wie, że marchewki, tak samo jak ziemniaki i cebule, można zimować przez wiele miesięcy. Wystarczy odpowiednio przygotować warzywa, a w nienaruszonym stanie przeczekają aż do wiosny. Jak to zrobić? Na początek należy oddzielić twarde, dorodne okazy od tych miękkich i uszkodzonych. Te drugie trzeba zjeść jak najszybciej, jeśli jeszcze są dobre, lub od razu wyrzucić. Pozostałe marchewki oczyszczamy z grudek ziemi, ale nie myjemy ich pod wodą. Następnie odcinamy wierzchołki. Warzywa warto też przewietrzyć i osuszyć, ale nie wystawiać bezpośrednio na słońce, bo pod wpływem ciepła szybciej się zepsują. Miejsce do przechowywania marchwi jest niezwykle ważne, ponieważ tak jak w przypadku cebuli czy ziemniaków, powinna w nim panować dość niska temperatura. Może wynosić około 5 stopni Celsjusza, ale nie powinna spadać poniżej zera. Złym pomysłem będzie trzymanie marchewek w lodówce, ponieważ panuje tam duża wilgotność. Najlepiej przenieść warzywa do piwnicy, spiżarni lub innego miejsca gospodarczego, zabezpieczonego przed działaniem warunków atmosferycznych.
Gdy już przygotujemy marchewki i wybierzemy dla nich odpowiednie pomieszczenie, trzeba jeszcze zadbać o sposób przechowywania. Najlepiej ułożyć warzywa w skrzynkach lub pryzmach. Najpierw wysypujmy na dno kilkucentymetrową warstwę wilgotnego piasku, na to kładziemy marchewki, następnie znów piasek i robimy tak na przemian aż do osiągnięcia pełnej wysokości pojemnika. Żeby warzywa nie wysychały, na dnie można też położyć warstwę mchu torfowca. Jeśli jednak wolisz przechowywać marchew w plastikowych workach, wyłóż je trocinami. Będą zapobiegać więdnięciu i rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak grzyby i pleśnie. Dobrze sprawdzi się też warstwa igieł z drzew iglastych, łupiny czosnku lub cebuli. Pamiętaj, by nie zawiązywać worka, aby warzywa pozostały świeże przez całą zimę.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.