• Link został skopiowany

Kapusta kiszona miękka jak chmurka. Ile czasu gotować? Trzymam się jednej zasady

Święta zbliżają się wielkimi krokami. W grudniu każda kuchnia zamienia się w aromatyczne laboratorium, gdzie przyrządzane są różnego rodzaju potrawy. Jednym z głównych składników w tym czasie jest kapusta kiszona. Zobacz, jak ją przygotować, aby rozpływała się w ustach.
Kapusta kiszona
FOT.AGNIESZKA SADOWSKA/ Agencja Wyborcza.pl

Kapusta kiszona jest jednym z kluczowych składników świątecznych dań. Przygotowanie jej w aromatycznej i miękkiej formie nie należy do zbyt skomplikowanych zadań kulinarnych, niemniej jednak trzeba pamiętać o kilku istotnych zasadach, które pozwolą nam w pełni cieszyć się jej smakiem. Podpowiemy również, co należy zrobić, aby potrawa nie była zbyt kwaśna.

Zobacz wideo "The Bear" sezon 3. [ZWIASTUN]

Ile gotować kapustę kiszoną, żeby była miękka? Przygotowanie kiszonki krok po kroku

Kiszonki od zawsze zajmowały szczególne miejsce w sercach Polaków. W okresie świątecznym nie możemy narzekać na ich brak. Kapustę można wykorzystać jako potrawę podawaną solo lub w formie farszu do pierogów, krokietów oraz pasztecików. Jeśli jednak nie chcecie bawić się w nadziewanie, możecie przygotować z niej po prostu bigos. W tym przypadku proces działania będzie wyglądał nieco inaczej - kiszonki nie trzeba szatkować. W kwestii wszystkich pozostałych metod wykorzystania kapusty rozdrobnienie jej jest jednym z ważniejszych elementów, który należy wykonać na samym początku. Następnie do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy opłukany wcześniej produkt i gotujemy go przynajmniej przez 40 minut. Ważne jest, aby nie przykrywać garnka pokrywką. Po upływie wskazanego czasu należy sprawdzić, czy miękkość kapusty jest dla nas satysfakcjonująca. Najlepiej przekonamy się o tym po wyciągnięciu grubszego kawałka - jeśli jest on gotowy, wszystkie pozostałe również będą miały właściwą konsystencję. Kolejnym krokiem jest odcedzanie, w trakcie którego dochodzi do decydującego działania.

Najlepsza kapusta kiszona w surówce. Sprawdzi się doskonale o każdej porze roku

W momencie odcedzania kapusty ważne jest, aby zadecydować o poziomie jej kwasowości. Jeśli uznamy, że kiszonka jest zbyt intensywna w smaku, możemy opłukać ją pod bieżącą wodą. W sytuacji, kiedy ten zabieg nie pomaga, można ponownie wrzucić warzywo do wrzątku i podgotować przez kolejne 10-15 minut. Niektórzy zalecają również wymieszanie kiszonej wersji ze świeżą, aby złagodzić smak. Tak przygotowany produkt można zacząć doprawiać i przygotowywać w zależności od przepisu i naszych upodobań.

Kapusta kiszona sprawdza się również świetnie jako dodatek do obiadu nie tylko w okresie świątecznym. Jest doskonałym towarzyszem do dań rybnych. Przygotowanie surówki jest banalnie proste. Wystarczy posiekać jedną dużą cebulę i podsmażyć ją na oleju. Następnie dorzucamy do niej 0,5 kg kapusty kiszonej, wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy 2 liście laurowe oraz 4 ziarna ziela angielskiego. Całość podgrzewamy do momentu, aż warzywo zmięknie. Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i gotowe.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: