Chleb razowy uważany jest za jeden z najzdrowszych wypieków. Można go dostać w piekarniach i sklepach spożywczych, ale bez problemu przygotujemy go także w domowym zaciszu. Jak go zrobić i dlaczego warto?
Co mają w sobie chleby razowe? Chleb razowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa. Wyróżnia się charakterystycznym ciemnym kolorem, który zawdzięcza mące razowej. Do wypieku chleba razowego jest wykorzystywana mąka razowa pszenna, żytnia lub mieszana. Mąka razowa powstaje w wyniku jednokrotnego zmielenia całego ziarna zbóż. Wypieki z mąki razowej zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu jako całości. Chleb razowy to jeden z najzdrowszych wypieków. Czemu to zawdzięcza? Chleb razowy jest bogaty w witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. W chlebie razowym znajdziemy ponadto żelazo, magnez, cynk i selen. Chleb razowy jest bogaty w błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego, zapobiegając zaparciom i ułatwiając regularne wypróżnianie się. Chleb razowy ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest zalecany zwłaszcza dla osób, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością.
Wiemy już, dlaczego warto sięgać po chleb razowy. Przepisy na ten smaczny i zdrowy wypiek bazują na zdrowych składnikach, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Smak chleba razowego można urozmaicić przy pomocy różnego rodzaju składników. Do chleba razowego bardzo dobrze pasują ziarna (np. siemię lniane, słonecznik, dynia) oraz orzechy (np. włoskie, laskowe), które nadają wypiekom przyjemnej chrupkości. Ze smakiem chleba razowego dobrze komponują się także suszone owoce (np. żurawina, rodzynki, morele), które nie tylko wpływają na urozmaicenie smaku, ale także zwiększają zawartość błonnika w wypieku.
Jak zrobić domowy chleb razowy? Przepis na samodzielnie wykonany chleb razowy jest prosty. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
W małej misce wymieszaj ze sobą ciepłą wodę, pokruszone drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aby powstał zaczyn drożdżowy. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól, zaczyn drożdżowy oraz ziarna słonecznika. Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz wyrabiać ręcznie lub z użyciem robota kuchennego z hakiem. Gdy składniki połączą się ze sobą, nakryj miskę ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy na kształt bochenka i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 40-45 minut.
Kolejna propozycja to sprawdzony przepis na chleb razowy na zakwasie. Będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, rozdrobnione drożdże i zakwas. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo ciepłą wodę i olej. Na koniec dodaj ziarna dyni (część zostaw do posypania wierzchu chleba). Wyrobione ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 11x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba pokrop delikatnie wodą i posyp ziarnami.
Formę, w której będziemy piec chleb pszenno-razowy przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia (naczynie powinno być umieszczone w ciepłym miejscu). Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Piecz przez ok. 15 minut. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut. Gotowy chleb pszenno-razowy wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
Zobacz też: Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni