Chleb z garnka smakuje i wygląda obłędnie. Wszystko to zawdzięcza specyficznemu sposobowi pieczenia. Na czym polega wypiek chleba z garnka i dlaczego warto wypróbować tę recepturę?
Jak zrobić chleb z garnka? Przepis na ten wyjątkowy domowy wypiek jest prosty i bez problemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Pieczenie chleba w garnku zamiast tradycyjnej formie lub blasze ma wiele zalet. Chleb z garnka wyróżnia się idealnie chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym środkiem. Wpływa na to specyficzny sposób pieczenia. Wysoka temperatura w garnku oraz parująca w środku woda sprawiają, że chleb ma bardzo intensywny i głęboki aromat. Chleb z garnka to prosty sposób na domowy wypiek, który daje dużo satysfakcji i kulinarnego "wyżycia się". Przepis na chleb z garnka można dowolnie modyfikować, aby nadać mu nowy wymiar smakowy, idealnie wpasowujący się w nasze indywidualne preferencje. Pieczenie w garnku sprawia, że chleb pięknie rośnie i ma idealny kształt. Chleb z garnka to przepis szybki, opierający się jedynie na kilku składnikach i niezbędnych akcesoriach kuchennych. Jakich?
Aby zrobić szybki chleb z garnka, będziesz potrzebować przede wszystkim odpowiedniego naczynia do wypiekania. Najlepiej, aby garnek do pieczenia chleba był żeliwny lub ceramiczny z pokrywką. Ważne jest to, aby garnek był żaroodporny i miał bardzo szczelne nakrycie, które zapobiegnie uwalnianiu się pary wodnej na zewnątrz podczas pieczenia. Należy zwrócić uwagę również na to, aby naczynie miało wielkość odpowiednią do ilości ciasta. Dzięki temu chleb z garnka będzie miał odpowiednią ilość miejsca do wyrośnięcia. Poza garnkiem przydadzą Ci się także typowe akcesoria kuchenne do wypieków tj. misa do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta, stolnica, ręcznik kuchenny lub ściereczka bawełniana, a także łopatka kuchenna lub szpatułka do przenoszenia ciasta.
Wszystkie przepisy na chleb z garnka opierają się na takich samych składnikach bazowych. Do przygotowania chleba z garnka potrzebujemy mąki, drożdży (świeże lub suche), soli, cukru i wody. Jeżeli chodzi o mąkę, to przepis podstawowy opiera się na mące pszennej, jednak można w tej kwestii dowolnie eksperymentować, aby uzyskać różne smaki domowego chleba z garnka. Do wypieku można dodać także różnego rodzaju dodatki. Najczęściej są to ziarna, suszone owoce oraz płatki owsiane. Dzięki nim zarówno smak, jak i wartości odżywcze naszego domowego chleba z garnka, ulegają znacznemu wzbogaceniu.
Poniżej prosty przepis na chleb z garnka z suchych drożdży. Będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przykryj folią aluminiową i wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Ciasto na domowy chleb z garnka wyjmij z miski i umieść na stolnicy obsypanej mąką. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do stolnicy. Ciasto umieść w garnku posmarowanym delikatnie oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrastania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 35-40 minut.
Czy można zrobić chleb z garnka bez czekania? Niestety nie do końca jest to możliwe. Przepisy na drożdżowe wypieki mają to do siebie, że potrzebują czasu do wyrastania i trudno jest ominąć ten etap. Dobra wiadomość jest jednak taka, że sam etap wyrabiania ciasta jest naprawdę mało czasochłonny, a ponadto można wesprzeć się pomocą robotów kuchennych. Jeżeli chcemy wypróbować przepis na domowy chleb z garnka, to warto zaplanować to odpowiednio wcześniej. Przepis na chleb z garnka domowej roboty jest prosty, ale jest to receptura dla cierpliwych, ponieważ, aby nasz wypiek był udany, ciasto musi mieć odpowiednio dużo czasu na wyrastanie.
Zobacz też: Domowy chleb bez Thermomixa. Za to z garnka i piekarnika. Ale też na bogato i naprawdę pysznie