Bigos to tradycyjna potrawa naszej kuchni, uwielbiana przez tysiące Polaków. Od wieków jest zakorzeniona w polskiej kulturze, choć nie ma jednego przepisu. Sposób jego przygotowania może się znacząco różnić w zależności od domu. Jest jednak pewien składnik, który pozostaje niezmienny i stanowi kwintesencję tego dania. Mowa o kapuście kiszonej. To właśnie ona nadaje tej potrawie charakterystycznego smaku, ale nie jest prosta w obróbce. Czasami zdarza się, że bigos wyjdzie za kwaśny. Czy da się go wtedy uratować?
Bigos przygotowuje się zwykle z drobno szatkowanej kiszonej i świeżej kapusty, różnych rodzajów mięsa, wędzonki, suszonych grzybów, śliwek oraz cebuli. Całość należy długo gotować i dusić na kuchence, by uwolnić z każdego składnika pełnię smaku i aromatu. Im więcej czasu garnek spędzi na ogniu, tym bigos będzie lepszy. Jak wiadomo, to danie o bardzo intensywny zapachu i wyrazistym smaku, który jest połączeniem ostrości, słodkości i kwaskowatości. Do przygotowania dobrego bigosu potrzeba dużej wprawy. Nierzadko zdarza się, że ostatecznie potrawa wychodzi zbyt kwaśna. Winowajczynią jest zwykle kapusta - im mocniej kiszona, tym będzie kwaśniejsza, dlatego warto spróbować jej przed wrzuceniem do garnka. Jeśli jednak tego nie zrobiliśmy, a bigos wyszedł zbyt wyrazisty, nie trzeba się martwić. Jest pewien trik, który uratuje nasze danie.
Zobacz też: Przepis mojej babci na zakwas na barszcz wigilijny. Zupa będzie pyszna i niezwykle wyrazista
Jeśli bigos wyszedł ci za kwaśny, wystarczy dodać do niego jeszcze jeden składnik. Jest nim gotowana biała kapusta. Najpierw należy ją drobno posiekać, włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i dusić wolno pod przykryciem. Gdy kapusta się ugotuje, dodajemy ją do bigosu w niewielkich porcjach. Rób to partiami i uważaj, aby nie przesadzić. Zbyt duża ilość białej kapusty może sprawić, że bigos stanie się mdły. Warto dodać też więcej cebuli, śliwek lub rodzynek. Jeśli jednak nie masz już więcej składników, a musisz szybko uratować swoje danie przed przyjściem gości, to wystarczy dolać do niego letniej wody. Następnie dokładnie wymieszaj całość i skosztuj. Jeśli uznasz, że bigos nadal jest zbyt kwaśny, to odlej nadmiar płynów i ponownie dodaj wody. Powtarzaj tę czynność aż do uzyskania idealnego smaku.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!