Nawet w najnowocześniejszej lodówce z czasem może pojawić się brzydki zapach. Przechowujemy w niej różnego rodzaju jedzenie, dlatego nic dziwnego, że wnętrze przechodzi wieloma aromatami. Największy problem pojawia się, jeśli nie czyścimy sprzętu regularnie. Wówczas zapach bywa tak silny, że skutecznie odbiera apetyt. Jak się go pozbyć? Nie musisz od razu sięgać po silnie chemiczne detergenty. Wypróbuj najpierw proste i tanie domowe sposoby.
Istnieje kilka przyczyn pojawiania się przykrego zapachu w lodówce. Najczęstszą jest oczywiście psujące się jedzenie, które zalega na półce przez wiele dni. Jeśli jednak mimo pozbycia się resztek smród jest nadal wyczuwalny, warto poszukać źródła problemu gdzie indziej.
Zobacz też: Czy można mrozić rybę po grecku, jarzynówkę i ciasta? Nie wszystko nadaje się do zamrażarki
Dbanie o dobre opakowania i odpływ nie wystarczy. Wiele osób zapomina też o regularnym myciu lodówki. Warto robić to przynajmniej raz w miesiącu, aby brzydki zapach nie utrzymywał się w urządzeniu. Możesz użyć do tego specjalnych detergentów ze sklepu, ale pamiętaj, że niektóre z nich są bardzo chemiczne i nie powinny mieć styczności z jedzeniem. Z tego względu warto wypróbować domowe sposoby na czyszczenie. Doskonale sprawdzi się na przykład ocet. Wymieszaj go z wodą w proporcji 1:1, przelej do butelki z atomizerem i rozprowadź po półkach lodówki, a następnie dokładnie przetrzyj je szmatką. Jeśli przeszkadza ci silny zapach octu, dobrą alternatywą będzie cytryna. Ma nie tylko właściwości myjące, ale też antybakteryjne. Przy okazji owoc ten doskonale pochłania brzydkie zapachy i wydziela przyjemną, świeżą woń. Wystarczy przetrzeć półki sokiem z cytryny, a pozbędziesz się problemu. Warto też dodatkowo trzymać w lodówce talerzyk z sodą oczyszczoną, która doskonale pochłania aromaty.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.