Trzymasz miód w tym miejscu? Straci wszystkie właściwości. Wiele osób popełnia ten błąd

Miód to nie tylko pyszny dodatek do herbat, ale i prawdziwa skarbnica drogocennych właściwości. Aby jednak ich nie tracił, musimy przechowywać go w odpowiedni sposób. Pszczelarz Wojciech Margowniczy z Wąchocka, prowadzący popularne konto na TikToku, tłumaczy, jak to zrobić poprawnie.

Nieprawidłowe przechowywanie miodu może pozbawić go cennych dla zdrowia właściwości. O tym, w jaki sposób powinniśmy trzymać produkt, mówi słynny Pszczelarz Wojciech Margowniczy, prowadzący na TikToku konto @pszczelarz_z_wachocka. Ekspert ostrzega, że chowanie miodu do kuchennej szafki nie jest dobrym pomysłem.

Zobacz wideo Węgry. Pszczelarze sprzeciwiają się importowi miodu z Ukrainy i Chin

Czy miód powinno się przechowywać w lodówce? Pszczelarz dokładnie tłumaczy ważne zasady

Wiele osób popełnia popularny błąd, jeśli chodzi o przechowywanie miodu. Otwarty produkt chowamy najczęściej do kuchennej szafki, niekiedy tej stojącej w pobliżu źródeł ciepła. Takie działanie niszczy chemiczny skład nektaru, sprawiając, że traci on swoje cenne właściwości. Temperatura pokojowa, powyżej 20 stopni Celsjusza jest dla miodu niekorzystna. Ekspert, znany jako @pszczelarz_z_wachocka tłumaczy, jak dokładnie powinniśmy trzymać produkt, by się nie zepsuł.

Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperaturą do przechowywania jest poniżej 18 stopni Celsjusza. (...) Także, raczej drzwi lodówki, spiżarka, piwniczka, niż na przykład szafka w kuchni

- tłumaczy Wojciech Margowniczy na nagraniu. Dodatkowo, przechowując miód w lodówce, powinniśmy pamiętać, by zawsze pozostawał on zamknięty. Jest bowiem chłonny, jeśli chodzi o obce, intensywne zapachy. Dobrze jest również wiedzieć, że wbrew obiegowej opinii, miód może się tak naprawdę zepsuć, a już na pewno będzie ulegał procesowi fermentacji, jeśli temu nie zapobiegniemy.

Gdzie trzymać miód po otwarciu? Miód wciąż może ulec zepsuciu

Chociaż miód słynie z długowieczności i narósł wokół niego mit, że nie ulega zepsuciu, to nie jest to do końca prawda. Produkt może bowiem sfermentować w efekcie zbyt dużej zawartości wody w miodzie. Efekt ten potęguje przechowywanie go przez długi czas w zbyt wysokich temperaturach. Na szczęście sporo internautów wzięło do serca porady pszczelarza.

Czas znaleźć nowe miejsce. Mam kilka wielkich. 4 otwarte, bo każdy inny. Czyli otwarte do lodówki a reszta jeszcze zobaczę.
Oczywiście, że miód się psuje. I nie należy trzymać miodu na blacie. Lepiej w chłodnym miejscu.
Ostatnio miód mi sfermentował i właśnie trzymałam go w szafce w kuchni, także super porada!

- komentują obserwatorzy pod nagraniem na TikToku. Właściwe przechowywanie miodu pozwoli nam na zachowanie jego smaku i właściwości zdrowotnych na dłużej. Warto więc przestrzegać tych istotnych zasad.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: