Przepis na chleb domowej roboty nie musi być trudny. Jak go zrobić i jakich składników będziesz potrzebować? Podpowiadamy.
Każdy przepis na chleby domowe musi bazować na sprawdzonych i wysokiej jakości składnikach. Kluczowa kwestia to wybór mąki. W zależności od tego, jaki rodzaj chleba chcesz upiec, możesz sięgnąć po następujące rodzaje mąk:
Oprócz mąki, do przepisu na chleb będziemy potrzebować także drożdży lub zakwasu, bo to te składniki są odpowiedzialne za wyrastanie ciasta. Można skorzystać zarówno z drożdży świeżych, jak i suszonych. Jeżeli chodzi o zakwas, to suszony zakwas żytni bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, choć niektórzy przygotowują go samodzielnie. Poza tym, do wypieku domowego pieczywa, potrzebne będą także: woda, cukier, sól oraz tłuszcz i wybrane dodatki, np. ziarna.
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na chleby domowej roboty, których przygotowanie, nie licząc czasu wyrastania ciasta i pieczenia chleba, jest naprawdę bardzo szybkie. Do przepisu na chleb pszenno-żytni będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Na blat wysyp mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, cukier, rozdrobnione drożdże i zakwas. Zacznij wyrabiać ciasto (ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Dodaj ziarna (cześć pozostaw do posypania wierzchu chleba) i wymieszaj. Ciasto chlebowe przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch skrop delikatnie wodą i posyp pozostałą częścią ziaren. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw blachę z chlebem na kwadrans, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i ostudź.
Proste przepisy na chleb pszenny to receptury, z którymi poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze. Do przygotowania pysznego domowego chleba pszennego, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W misce mieszamy ze sobą 100 ml ciepłej wody, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Na blat lub do misy robota kuchennego wysypujemy mąkę, a następnie dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez kilka minut i odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy także roztopione i przestudzone masło oraz sól. Całość zagniatamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Oto przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku:
Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda