Przepis na chleb domowej roboty. Wypróbuj, a zapomnisz o sklepowym pieczywie

Przepis na chleb domowej roboty sprawdzi się idealnie, gdy chcesz sięgnąć po coś zdrowego i sprawdzonego. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie pysznego domowego chleba to trudne zadanie, to nic bardziej mylnego. Jak samodzielnie upiec chleb? Wypróbuj nasze przepisy.

Przepis na chleb domowej roboty nie musi być trudny. Jak go zrobić i jakich składników będziesz potrzebować? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Przepis na chleby domowe - jakich składników potrzebujesz?

Każdy przepis na chleby domowe musi bazować na sprawdzonych i wysokiej jakości składnikach. Kluczowa kwestia to wybór mąki. W zależności od tego, jaki rodzaj chleba chcesz upiec, możesz sięgnąć po następujące rodzaje mąk:

  • mąka pszenna typ 550 i 650 - idealnie nadają się do wypieku klasycznego chleba i bułek
  • mąka pszenna typ 750 i 850 - sprawdzi się m.in. do chlebów mieszanych
  • mąka pszenna graham typ 1850 - nadaje się do chlebów pełnoziarnistych
  • mąka żytnia typ 720 - idealna do wypieku chleba żytniego
  • mąka orkiszowa (typ 550, 650, 1100, 2000) - zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i jest to doskonały wybór do wypieku domowego zdrowego pieczywa

Oprócz mąki, do przepisu na chleb będziemy potrzebować także drożdży lub zakwasu, bo to te składniki są odpowiedzialne za wyrastanie ciasta. Można skorzystać zarówno z drożdży świeżych, jak i suszonych. Jeżeli chodzi o zakwas, to suszony zakwas żytni bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, choć niektórzy przygotowują go samodzielnie. Poza tym, do wypieku domowego pieczywa, potrzebne będą także: woda, cukier, sól oraz tłuszcz i wybrane dodatki, np. ziarna. 

Przepisy na chleby domowej roboty

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na chleby domowej roboty, których przygotowanie, nie licząc czasu wyrastania ciasta i pieczenia chleba, jest naprawdę bardzo szybkie. Do przepisu na chleb pszenno-żytni będziesz potrzebować następujących składników:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g zakwasu żytniego suszonego
  • 100 g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Na blat wysyp mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, cukier, rozdrobnione drożdże i zakwas. Zacznij wyrabiać ciasto (ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Dodaj ziarna (cześć pozostaw do posypania wierzchu chleba) i wymieszaj. Ciasto chlebowe przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch skrop delikatnie wodą i posyp pozostałą częścią ziaren. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw blachę z chlebem na kwadrans, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i ostudź.  

Proste przepisy na chleb pszenny

Proste przepisy na chleb pszenny to receptury, z którymi poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze. Do przygotowania pysznego domowego chleba pszennego, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej typ 750 (plus 2 łyżki do zaczynu drożdżowego)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W misce mieszamy ze sobą 100 ml ciepłej wody, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Na blat lub do misy robota kuchennego wysypujemy mąkę, a następnie dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez kilka minut i odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy także roztopione i przestudzone masło oraz sól. Całość zagniatamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.  

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku 

Oto przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku:

  • Krok 1. W trakcie wyrastania ciasta (przepis na ciasto znajduje się powyżej) przygotowujemy blachę, w której nasz chleb będzie się piekł. Najlepiej wybrać prostokątną keksówkę, ponieważ zapewnia ona ładny kształt naszego wypieku. Keksówkę lekko natłuszczamy, a następnie wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 2. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wyrabiamy jeszcze przez chwilę na blacie oprószonym mąką. Formujemy w kształt keksówki i przekładamy do formy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Krok 3. Wierzch chleba delikatnie smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni.
  • Krok 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
  • Krok 5. Upieczony chleb wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce z wyposażenia piekarnika.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o: