Co zrobić, gdy awokado jest twarde? Wystarczy zastosować ten prosty trik. Zmięknie w mgnieniu oka

Jeśli kiedykolwiek zastanawiało cię, czy istnieje metoda, która sprawi, że twarde awokado w przeciągu jednej chwili stanie się miękkie, to śpieszymy z dobrą informacją. Istnieje kilka sprawdzonych metod, dzięki którym ten bogaty w wiele wartościowych składników owoc dojrzeje w ekspresowym tempie.

Awokado sporą popularność zdobyło głównie dzięki swoim wartościowym składnikom odżywczym. Pozytywnym aspektem jest także jej kremowa forma i uniwersalny smak, który doskonale komponuje się z różnego rodzaju potrawami. Bywa jednak i tak, że w sklepie nie ma dostępnych dojrzałych owoców, co niekiedy może stanowić niemały problem, jeśli wieczorem mają odwiedzić nas goście, a my chcieliśmy przyrządzić pyszną sałatkę lub zorganizować meksykański wieczór, w który idealnie wpisałoby się guacamole. Na szczęście opatentowano sposoby zmiękczające ten zielony skarb.

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Jak szybko zmiękczyć awokado? Proste triki na przyśpieszenie procesu dojrzewania

Osoby, którym zależy na szybkim doprowadzeniu awokado do dojrzałej formy, mogą upatrywać pomocy w mikrofali. Przed włożeniem owocu do maszyny trzeba pamiętać, aby ponakłuwać je widelcem, aby uniknąć "wybuchu". Produkt podgrzewamy, ustawiając maksymalną moc na około 15-20 sekund. Jeśli wciąż nie jesteście zadowoleni z efektu, możecie powtórzyć proces, ale tym razem ograniczając się do 10 sekund. Oczywiście nie każdy posiada w domu mikrofalówkę, dlatego istnieje również alternatywne rozwiązanie, którym jest podgrzewanie awokado w piekarniku. Tym razem roślinny skarb należy owinąć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 100 stopni Celsjusza piecyka na 5-10 minut. W tym przypadku nie powinno się wydłużać czasu pieczenia, ponieważ moglibyśmy doprowadzić do przesuszenia owocu.

Zobacz też: Ponad 200 pestycydów na talerzu. Tych owoców i warzyw nie wystarczy opłukać

Trzecim sposobem (a zarazem najdłuższym, ale też najprostszym) jest włożenie awokado do torby papierowej w towarzystwie banana. Oba produkty dokładnie zamykamy i odkładamy. Owoc, z którego przyrządza się popularny sos guacamole, zmięknie w przeciągu jednego dnia. A skoro już o kuchni meksykańskiej mowa, podpowiadamy, jak przyrządzić wspomniany przysmak, który doskonale komponuje się z nachosami. Świetnie smakuje również na kanapce.

Kanapki z guacamole. Nachosy odejdą w zapomnienie

Guacamole jest niezwykle łatwym w przygotowaniu sosem, który tworzy się na bazie dojrzałego awokado, soku z cytryny lub limonki i soli. Tak przedstawia się najbardziej podstawowa forma tej "potrawy", jednak wiele osób udoskonala ją na swój sposób. Można dodać do niej również czosnek, cebulę, kolendrę, pieprz, albo płatki chilli dla podkręcenia kulinarnych doznań. Proporcje poszczególnych składników będą się różniły w zależności od naszego zapotrzebowania na ilość sosu. Na 1 owoc przypada 1 łyżka soku z cytrusa i odrobina soli, którą dodajemy do smaku (podobnie jak wcześniej wspomniane produkty). Oprócz dodatku do nachosów guacamole sprawdza się również doskonale w formie pasty na kanapkę, do której warto dodać ulubiony rodzaj mięsa. Świetnie sprawdzi się również z pomidorem i kiełkami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: