• Link został skopiowany

Czy pączki można mrozić? Zanim włożysz do zamrażarki, posyp je tym produktem

Czy można mrozić pączki z nadzieniem? Oczywiście, że tak. Zanim jednak włożysz wypieki do zamrażarki, pamiętaj o kilka rzeczach. W przeciwnym razie stracą one swój smak, nabiorą wilgoci lub zupełnie się wysuszą. Sprawdź też, jak odświeżyć mrożone pączki.
pączki (zdj. ilustracyjne)
Pawel Kacperek/istock

Tłusty czwartek już za chwilę, co oznacza, że wiele osób składa właśnie zamówienia na pyszne pączki. Polacy pozwalają sobie tego dnia na większe przyjemności niż zwykle, dlatego kupują całe kartony słodkości lub samodzielnie smażą chrupiące wypieki. Często jednak zdarza się, że ilość jedzenia tego dnia zaczyna nas przerastać. Jeśli masz już dość pączki i nie wiesz, co zrobić z ich nadmiarem, to podpowiadamy - możesz je zamrozić. Sprawdź, jak to zrobić poprawnie.

Zobacz wideo Leszek Klimas: Jak zjesz 15 pączków, to następnego dnia nagle nie przytyjesz. To tak nie działa

Jak zamrozić świeże pączki? To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać

Wiele osób myśli, że pączków nie można mrozić z uwagi na to, że były smażone w głębokim tłuszczu. Rzeczywiście poddawanie smażonych produktów takiej obróbce termicznej bywa ryzykowne, ale jeśli wiemy, w jaki sposób zostały przygotowane, to nie powinniśmy mieć żadnych problemów. Przede wszystkim trzeba upewnić się, że wypieki są odsączone z tłuszczu, ponieważ jego nadmiar może źle reagować z niską temperaturą. Warto też pamiętać, aby mrozić tylko świeże pączki. Włóż każdego z nich do woreczka strunowego, aby ciasto nie przesiąkło innymi zapachami lub nie przymarzło do resztek jedzenia w zamrażarce. Zaleca się też posypać je wcześniej cukrem pudrem. Ma on właściwości chroniące przed wysychaniem, więc po rozmrożeniu wypieki będą smaczniejsze.

Zobacz też: Pączki z przepisu siostry Anastazji. Są puszyste jak chmurka. Nie uwierzysz, co dodaje do ciasta

Jak rozmrozić pączka? Dzięki temu wypieki odzyskają dawny smak

Mrożenie to doskonałe rozwiązanie, gdy mamy w domu za dużo pączków. Dzięki temu słodycze zostaną w domu na długo i będziemy mogli je skonsumować, gdy tylko przyjdzie na to ochota. Pamiętaj jednak, że pączki nie mogą leżeć w zamrażarce w nieskończoność. Maksymalny czas takiego chłodzenia wynosi trzy miesiące. Po tym czasie wypieki należy już rozmrozić. Jak to zrobić, aby deser nie stracił smaku i konsystencji? Wbrew pozorom to bardzo proste. Wystarczy wyjąć pączki z woreczków strunowych i umieścić je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza na około 15 minut. W ten sposób ciasto zacznie odzyskiwać swoją dawną strukturę i nie będzie przemoknięte ani wysuszone. Jeśli zależy ci na czasie, możesz też włożyć pączki do mikrofalówki na kilka minut. Wypieki będą ciepłe i wilgotne.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: