Rozmrozisz mięso mielone w 5 minut. Ten trik "sprzedała" mi moja babcia

Rozmrażanie mięsa mielonego to czasochłonny proces, który musi przechodzić według określonych etapów. Niekiedy jednak musimy zrobić wszystko, by go przyspieszyć. Skorzystaj ze sprawdzonych metod, które pozwolą nam przygotować wybrane danie znacznie wcześniej.

Mięso mielone bardzo często konserwujemy poprzez zamrażanie. Dzięki temu wydłużamy znacząco świeżość produktu i możemy przygotować go w każdej chwili. Niestety proces rozmrażania go trwa bardzo długo. Istnieją jednak sposoby, by to przyspieszyć.

Zobacz wideo 42 dni męki. Tak wygląda rzeczywistość ferm przemysłowych

Masz pomysł na mięso mielone? W taki sposób przyspieszysz jego rozmrażanie

Mrożenie żywności to popularna, bezpieczna i niezwykle skuteczna metoda konserwacji. Dzięki niej możemy cieszyć się zapasami przez bardzo długi czas. Problem zaczyna się w momencie, gdy chcemy szybko rozmrozić wcześniej włożone do zamrażarki mięso mielone. Jest to bowiem artykuł, który potrafi odtajać długimi godzinami. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć jego rozmrażanie, możemy wykorzystać bardzo prosty i niesamowicie szybki trik. Wystarczy, że mrożone mięso mielone w woreczku umieścimy w misce wypełnionej zimną wodą. Ciesz w naczyniu wymieniamy co najmniej co pół godziny czasu. Dzięki temu mięso będzie rozmrażać się znacznie szybciej, a przy tym nie utraci cennych składników i walorów smakowych. Niesamowicie ważne jest, by płyn ciągle miał niską temperaturę. Jeśli woda będzie zbyt ciepła, w mięsie mogą zacząć mnożyć się różnego rodzaju niebezpieczne bakterie. Dokładne stosowanie się do wskazówek pozwoli nam jednak bezpiecznie przyrządzić danie i skrócić czas z kilkunastu do zaledwie dwóch godzin rozmrażania. To świetny patent, jeśli zapomnieliśmy wyciągnąć mięso z zamrażarki, a chcieliśmy przyrządzić je na obiad. To jednak niejedyny sposób.

Jak w 5 minut rozmrozić mięso? Sprawdź, czy nada się do tego twoja mikrofalówka

Niekiedy rozmrożenie mięsa nie może trwać zbyt długo i potrzebujemy go na teraz. Jeśli mamy w domu kuchenkę mikrofalową, mamy też ogromne szczęście. Wystarczy sprawdzić, czy sprzęt posiada funkcję rozmrażania, oznaczaną najczęściej ikoną płatka śniegu. Jeśli tak, wystarczy włożyć mięso do mikrofalówki i odczekać maksymalnie kilkanaście minut. Ważne jednak, by często sprawdzać stan mrożonek i obracać ja tak, by mięso stajało równomiernie z każdej strony. Tylko wtedy będzie nadawało się do spożycia i nie będziemy ryzykowali ewentualnym zatruciem. Niesamowicie istotne jest również to, by raz rozmrożonego mięsa nigdy nie zamrażać powtórnie. To samo tyczy się również innych artykułów spożywczych. Jeśli jednak nie spieszymy się zanadto i mrożone mięso mielone planujemy przyrządzić dopiero na następny dzień, najlepiej będzie, jeśli przełożymy je z zamrażarki do lodówki i pozostawimy na noc. Wtedy bezpiecznie rozmrozi się samo.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: