Nie bez powodu czereśnia cieszy się tak dużą popularnością wśród polskich ogrodników. Wydaje słodkie owoce, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale smakują prosto z drzewa, ale także świetnie sprawdzają się jako główny składnik przetworów. Jeśli też chcesz zasadzić tę roślinę w swoim ogrodzie, sprawdź, jakich zasad warto przestrzegać. Dzięki temu drzewo wypuści latem masę pysznych owoców.
Niestety czereśnia w trakcie owocowania często pada ofiarą różnych szkodników, takich jak larwy nasionnicy trześniówki czy małej muchówki. Warto wziąć to pod uwagę i wybrać sadzonki drzew najbardziej odpornych na ewentualne ataki. Będą to głównie wczesne lub średnio wczesne odmiany.
Zobacz też: Miododajne byliny do ogrodu. Wyglądają przepięknie i są wieloletnie
Jeśli chcesz zasadzić czereśnie w swoim ogrodzie jeszcze w tym roku, lepiej się pośpiesz. Są dwa dogodne terminy, a pierwszy z nich wypada już na wiosnę. Sadzonki należy włożyć do gruntu jeszcze przed nabrzmiewaniem pąków, czyli najlepiej na przełomie marca i kwietnia. Druga okazja na sadzenie pojawi się dopiero jesienią, a dokładniej od połowy października do początku listopada.
Do wyhodowania owoców nie wystarczy samo podlewanie. Bardzo ważne jest też nawożenie drzew. Wzbogacenie ich o dodatkowe składniki odżywcze pozwoli na uzyskanie dużych i soczystych czereśni. Nawóz powinien być bogaty przede wszystkim w azot, fosfor i potas, a także takie mikroelementy jak wapń, bor, cynk, miedź i mangan. Wpływają one na prawidłowy rozwój drzewek i systemu korzeniowego, obfitość plonów i smak owoców. Przed kwitnieniem warto podlać czereśnie odżywkami azotowymi i potasowymi, które zachęcają je do wzrostu i kwitnienia. Świetnie sprawdzi się też zasilenie gleby obornikiem.
Jednym z najważniejszych zabiegów przy pielęgnacji czereśni jest przycinanie. Dzięki temu drzewa pozostają w dobrej kondycji, tracą chore lub zmarznięte pędy i mają miejsce na wypuszczenie nowych. Ponadto przerzedzenie gałęzi pozwoli niższym partiom na uzyskanie lepszego dostępu do światła. Pierwsze cięcie po zimie wykonujemy w marcu, ale dopiero wtedy, gdy mrozy odpuszczą. Wówczas usuwamy najpierw grube, stare gałęzie, a następnie skracamy o połowę kilka mniejszych w celu doświetlenia korony. Wycinamy też pędy słabe, chore lub rosnące pod ostrym katem.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.