• Link został skopiowany

Pierogi z białą kiełbasą urozmaicą świąteczny stół. Tak robi je Ewa Wachowicz

Dania na wielkanocny obiad nie muszą być nudne. Jeśli masz dość jajek, zaskocz swoją rodzinę pierogami. Zwykle podaje się je na święta bożonarodzeniowe, jednak farsz z białej kiełbasy sprawi, że będzie to świetny pomysł na wielkanocny posiłek. Przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz.
pierogi (zdj. ilustracyjne)
Smitt/istock

Nie od dziś wiadomo, że Polska pierogami stoi. Najczęściej zajadamy się pierogami ruskimi, z mięsem lub kapustą i grzybami. Warto jednak wiedzieć, że z farszem można kombinować na wiele różnych sposobów, a dzięki doborze odpowiednich składników stworzymy pyszne, wielkanocne danie. Doskonale sprawdzą się pierogi z białą kiełbasą. Jak je przygotować? Sprawdź przepis Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Pierogi z białą kiełbasą i majerankiem. Przepisy na obiad wielkanocny

Ewa Wachowicz jest jedną z najsłynniejszych polskich ekspertek w dziedzinie gotowania. Od lat prowadzi program "Ewa gotuje", w którym prezentuje autorskie przepisy i dzieli się z Polakami swoimi pomysłami na domowe obiady. Warto zainspirować się nimi przed świętami wielkanocnymi. Doskonałym pomysłem na obiad o tej porze roku będą pierogi z białą kiełbasą. To świetna propozycja na posiłek dla tych, którzy będą mieli już dość jajek z majonezem i sałatki jarzynowej. Przepis jest bardzo prosty.

Zobacz też: W PRL-u były rarytasem. Wielu zapomniało już o tych kotletach. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Obiad wielkanocny: przepisy. Jak zrobić pierogi z białą kiełbasą?

Składniki na ciasto:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • 100 mililitrów ciepłej wody,
  • jajko.

Składniki na farsz:

  • kilogram białej surowej kiełbasy,
  • łyżka chrzanu,
  • jajko,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak się robi pierogi? Przepis na ciasto na pierogi i farsz z białej kiełbasy

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy ciepłej wody i mieszamy wszystko nożem. Gdy zrobią się grudki, dodajemy jajko. Ciasto należy jeszcze chwilę siekać, a później wyrabiamy je rękoma. Gdy będzie gotowe, przykrywamy je ścierką i odstawiamy na około 20 minut, aby "leżakowało". 
  2. Gdy ciasto odpoczywa, zabieramy się za kiełbasę. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem. Gdy już wystygnie, obieramy kiełbasę z osłonki, kroimy na mniejszy kawałki i rozdrabniamy widelcem.
  3. Do miski z mięsem wbijamy jajko, a następnie oprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  4. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe porcje. Na środek każdego krążka nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki. Trzeba uważać, aby pod brzegi nie dostał się farsz, ponieważ w trakcie gotowania pierogi mogą się rozkleić.
  5. Ulepione pierogi wrzucamy do garnka z osoloną wodą, a gdy wypłyną, gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Tak przygotowane pierogi najlepiej podawać z przysmażoną cebulką i skwarkami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:

Komentarze (0)

Pierogi z białą kiełbasą urozmaicą świąteczny stół. Tak robi je Ewa Wachowicz

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).