Kotlet schabowy to tradycyjne danie polskiej kuchni. Jest jednym z naszych najsłynniejszych przysmaków, dlatego nic dziwnego, że przygotowują go ludzie zarówno w kraju, jak i za granicą. Soczyste, cienko rozbite mięso pokryte chrupiącą panierką rozpływa się w ustach, a w towarzystwie ziemniaków i surówki tworzy przepyszny obiad. Oczywiście każda rodzina ma swój własny sposób na przygotowanie tego dania, jednak czasem warto pokombinować. Jeśli znudziła ci się tradycyjna wersja, spróbuj zrobić schabowego z przepisu siostry Anastazji.
Zobacz wideo Małysz zdejmuje panierkę z kotletów! "To jest zboczenie zawodowe"
Czym można nadziać kotlety schabowe? Tak robi to siostra Anastazja
Siostra Anastazja od lat inspiruje Polaków, publikując swoje przepisy na tradycyjne, polskie dania. Ma własne receptury na zupy, pierogi, desery czy słynne schabowe. Jej sposób może jednak zaskakiwać. Siostra Anastazja nadziewa bowiem kotlety specjalnym farszem z żółtego sera, majonezu i cebuli. Jak przygotować to danie?
Przepis na schabowe. Kotlety schabowe z farszem zapiekane
Składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania kotletów schabowych według przepisu siostry Anastazji, to:
- kilogram schabu bez kości lub fileta drobiowego,
- dwa jajka,
- dwie duże cebule,
- cztery ząbki czosnku,
- kawałek żółtego sera,
- pęczek świeżej pietruszki,
- dwie łyżki majonezu,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej i masło do smażenia.
Zobacz też: Dodaj ten składnik do kotletów mielonych. Już zawsze będziesz robić je tylko w ten sposób
Jak panierować schabowe? Z tym farszem będą rozpływać się w ustach
- Na początek należy pokroić mięso, rozbić każdy plaster z obu stron, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Zetrzyj żółty ser na tarce z dużymi oczkami.
- Posiekaj pietruszkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki trzymaj osobno.
- Teraz pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij ją na patelni z rozgrzanym masłem, a następnie przełóż do miski i zostaw na kilkanaście minut. Gdy cebula ostygnie, dodaj żółty ser, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dwie łyżki majonezu. Całość dopraw solą i pieprzem dla podkreślenia smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu rozbij dwa jajka, a do kolejnego wysyp bułkę tartą.
- Plastry schaby wymocz najpierw w rozbełtanych jajkach, następnie obtocz w bułce tartej i smaż na patelni przez kilka minut z obu stron. Gdy panierka przybierze złocistą barwę, zdejmij kotlety z patelni.
- Przełóż mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nałóż farsz z sera, majonezu i cebuli. Następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz kotlety przez około 10 minut. Po tym czasie pyszne schabowe będą gotowe. Najlepiej podawać je z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.