Ziemniaki bardzo kojarzą się z Polską, ponieważ w naszej kuchni można znaleźć sporo przepisów na ich przyrządzenie. Placki ziemniaczane, gzik, kluski śląskie czy kopytka to tylko kilka pomysłów na smaczny i pożywny obiad. Jeśli jednak znudziły ci się te dania, to sprawdź, co z ziemniaków przygotowują Słowacy. Ich dumą jest lokse.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Czym jest lokse? To pyszne placki z ciasta ziemniaczanego
Lokse to pochodzący ze Słowacji rodzaj naleśników przygotowanych z ciasta ziemniaczanego. Wyglądem i konsystencją przypominają nasze podpłomyki, jednak obecność ziemniaków sprawia, że są bardziej chrupiące z wierzchu, ale puszyste i aksamitne w środku. Farsz można przygotować na kilka różnych sposobów - doskonale łączy z serem, mięsem, warzywami czy nawet owocami. Lokse podaje się zwykle do zupy, gulaszu lub dań mięsnych, ale dobrze smakuje też jako sama przekąska lub deser. Jak je przygotować?
Zobacz też: Prosty przepis na makaroniki jak z cukierni. Zawsze wychodzą pyszne, puszyste i chrupiące
Tradycyjne ciasto słowackie. Jakie składniki się przydadzą?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania lokse, to:
- kilogram gotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych),
- 300 gramów mąki krupczatki,
- 125 gramów roztopionego masła,
- odrobina soli.
Lokse: przepis. Postępuj zgodnie z instrukcją
- Najpierw gotujemy ziemniaki. Co ważne - nie obieramy ich wcześniej, tylko wkładamy do garnka w mundurkach. Po ugotowaniu skórka będzie miększa i łatwiej odejdzie.
- Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy.
- Później mielimy ziemniaki w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy do nich przesianą przez sito mąkę, sól i mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej masy.
- Formujemy z ciasta duży wałek i dzielimy go na mniejsze części. Następnie z każdej z nich robimy kule i rozwałkowujemy je po kolei na oprószonej mąką stolnicy. Placki powinny mieć około 3 milimetry grubości.
- Każdy placek lekko nakłuwamy widelcem - dzięki temu nie powstaną wybrzuszenia podczas obróbki cieplnej. Następnie smażymy je na suchej patelni. Warto pamiętać o tym, aby co pewien czas przecierać patelnię serwetką i usuwać z niej resztki mąki. W przeciwnym razie będzie się przypalać, a wraz z nią ciasto.
- Gotowe lokse smarujemy roztopionym masłem. Dobrą alternatywą będzie też smalec z gęsi lub kaczki, a jeśli chcemy przygotować wersję na słodko, to sięgamy po miód, mak bądź powidła.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.