• Link został skopiowany

Da więcej soku, łatwiej się wyciśnie. Oto patent na niesforną cytrynę

Poddana tym prostym procesom cytryna da więcej soku, łatwiej się wyciska i może być wykorzystana do ostatniej kropli. O co chodzi? Wypróbuj proste patenty kuchenne, które przydadzą się np. do przygotowania orzeźwiającej lemoniady na lato.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Wyciskanie soku z cytryny to dla wielu osób prawdziwa zmora. Dusimy i dusimy, ale wciąż się wydaje, że nie wykorzystaliśmy możliwości owocu do końca. Zapomnij o tym scenariuszu. Wypróbuj trik, który ułatwi obchodzenie się z tym smakowitym cytrusem. Potrzebny Ci będzie jedynie blat kuchenny i trochę siły w dłoniach.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Wyciśniesz więcej soku, jeśli poturlasz cytrynę mocno po blacie lub włożysz na 10 sekund do mikrofali

Tak, te dwa proste i skuteczne sposoby na wyciskanie soku z cytryny znacznie ułatwią Ci pracę w kuchni. 

  • pierwszy z nich to turlanie owocu po blacie przez 15-30 sekund. Dlaczego to działa? Gdy mocno rolujemy cytrynę, przyczyniamy się do rozbicia wewnętrznych błon, ułatwiając tym samym dostęp do miejsc, gdzie gromadzi się sok. Dzięki tej prostej czynności miąższ staje się bardziej miękki i łatwiej zgnieść owoc, wykorzystując jego zasoby do maksimum 
  • do wykonania drugiego triku będzie potrzebna kuchenka mikrofalowa. Cytrynę należy włożyć do mikrofali na 10 sekund, a następnie delikatnie wyjąć, przekroić owoc i wycisnąć sok. Poddane ciepłu komórki rozszerzają się, co ułatwia wydobywanie soku ze środka. Wykorzystując ten patent, należy uważać, aby owoc nie pozostawał w mikrofalówce zbyt długo, bo może to doprowadzić do przegrzania. Sugerowany czas 10 sekund jest zupełnie wystarczający

Zobacz też: Pijesz codziennie kawę? Dodaj szczyptę tej przyprawy. Poprawisz nie tylko smak

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: