Poddana tym prostym procesom cytryna da więcej soku, łatwiej się wyciska i może być wykorzystana do ostatniej kropli. O co chodzi? Wypróbuj proste patenty kuchenne, które przydadzą się np. do przygotowania orzeźwiającej lemoniady na lato.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Wyciskanie soku z cytryny to dla wielu osób prawdziwa zmora. Dusimy i dusimy, ale wciąż się wydaje, że nie wykorzystaliśmy możliwości owocu do końca. Zapomnij o tym scenariuszu. Wypróbuj trik, który ułatwi obchodzenie się z tym smakowitym cytrusem. Potrzebny Ci będzie jedynie blat kuchenny i trochę siły w dłoniach.
REKLAMA
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!
Wyciśniesz więcej soku, jeśli poturlasz cytrynę mocno po blacie lub włożysz na 10 sekund do mikrofali
Tak, te dwa proste i skuteczne sposoby na wyciskanie soku z cytryny znacznie ułatwią Ci pracę w kuchni.
pierwszy z nich to turlanie owocu po blacie przez 15-30 sekund. Dlaczego to działa? Gdy mocno rolujemy cytrynę, przyczyniamy się do rozbicia wewnętrznych błon, ułatwiając tym samym dostęp do miejsc, gdzie gromadzi się sok. Dzięki tej prostej czynności miąższ staje się bardziej miękki i łatwiej zgnieść owoc, wykorzystując jego zasoby do maksimum
do wykonania drugiego triku będzie potrzebna kuchenka mikrofalowa. Cytrynę należy włożyć do mikrofali na 10 sekund, a następnie delikatnie wyjąć, przekroić owoc i wycisnąć sok. Poddane ciepłu komórki rozszerzają się, co ułatwia wydobywanie soku ze środka. Wykorzystując ten patent, należy uważać, aby owoc nie pozostawał w mikrofalówce zbyt długo, bo może to doprowadzić do przegrzania. Sugerowany czas 10 sekund jest zupełnie wystarczający