• Link został skopiowany

Ogórki po watykańsku zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Mało kto wie, jak je zrobić

Każdego roku w hurtowych wręcz ilościach przygotowujemy ogórki kiszone lub konserwowe. Jeśli chcesz wypróbować czegoś nowego, to polecamy ogórki po watykańsku. Przepis, który zyskuje na coraz większej popularności i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Można powiedzieć, że przetwory na zimę to część naszej tradycji kulinarnej. Przepisy na smakowite specjały ze świeżych warzyw często są przekazywane z pokolenia na pokolenie i choć uwielbiamy to, co znane, to czasem warto postawić także na coś nowego, jak np. ogórki po watykańsku. Są przyjemnie chrupiące, a przy tym słodkie, a wszystko za sprawą zalewy i obecności rodzynek.

Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi

Ogórki po watykańsku do słoików. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania? 

Sezon letni, kiedy mamy niemal nieograniczony dostęp do świeżych produktów, to doskonały czas na przygotowanie domowych weków. W tym roku koniecznie wypróbuj przepis na ogórki po watykańsku do słoików. Do przygotowania tego smakowitego specjału będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 30 g soli (2 łyżki kuchenne płaskie)
  • 500 ml octu
  • 750 g cukru
  • 500 ml wody
  • świeży koper (baldachy) - po 1-2 na słoik
  • rodzynki - po ok. 10 sztuk na słoik
  • czarny pieprz w ziarnach - po ok. 5 sztuk na słoik
  • gorczyca w ziarnach - po 1/2 łyżeczki na słoik
  • czosnek - po 1 ząbku na słoik 

Ogórki po watykańsku - przepis krok po kroku. Jak zrobić?

Choć wiele osób uwielbia przygotowywać przetwory na zimę, to nie każdy wie, jak zrobić ogórki po watykańsku. Przepis jest naprawdę prosty. Pamiętaj, aby postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Ogórki dokładnie płuczemy z wszelkich zanieczyszczeń
  • Warzywa kroimy na 4 części (wzdłuż), a następnie zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,
  • Odcedzamy ogórki z nadmiaru płynu
  • Na dno wyparzonych wcześniej słoików wkładamy koper, rodzynki, gorczycę, pieprz i czosnek, a następnie ciasno układamy kawałki ogórków 
  • Przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy ocet, wodę i cukier
  • Wrzącą zalewę przelewamy do słoików z ogórkami, a następnie szczelnie je zamykamy 

Ogórki po watykańsku na zimę: ostatni krok to pasteryzacja. Jak się za to wziąć? 

Przygotowane zgodnie z powyższą recepturą ogórki po watykańsku na zimę warto zapasteryzować, aby mieć pewność, że przetwory nie ulegną zepsuciu. Jak to zrobić? 

  • dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką
  • układamy słoiki z ogórkami i zalewamy garnek wodą do połowy
  • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut
  • ostrożnie wyjmujemy słoiki, a następnie zostawiamy je do wystygnięcia
  • przenosimy słoiki do chłodnego, suchego pomieszczenia

Zobacz też: Lubisz gotować? Ten kuchenny trik to gamechanger. Musisz mieć tylko słoik i czosnek

Więcej o: