• Link został skopiowany

Pulpety w sosie pomidorowym na kilka dni. Ekonomiczny obiad dla bliskich

Pulpety w sosie pomidorowym to danie znane w wielu kuchniach świata w różnych wersjach. Ta potrawa kojarzy się z atmosferą rodzinnego obiadu i przywołuje przyjemne wspomnienia. Smakuje i dużym i małym, dlatego jeśli nie masz pomysłu na obiad, to postaw właśnie na poniższy przepis.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Do przygotowania pulpetów można wykorzystać różnego rodzaju mięso, zarówno drobiowe, jak i wieprzowe czy wołowe. Zawarta w nim warstwa tłuszczu jest nośnikiem smaku i sprawia, że pulpety wychodzą miękkie i soczyste. Smak dania podkręcają dodatki i przyprawy. Jeśli do środka dodasz pieprz cayenne, to smak pulpetów stanie się bardziej wyrazisty i aromatyczny.

Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym

Pulpety w sosie na codzienny obiad. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania potrawy?

To bardzo popularne danie ma wiele zalet. Pulpety w sosie są mięciutkie, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Są proste w przygotowaniu, dlatego bez problemu poradzą sobie z nimi osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Na początku przygotuj niezbędne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego (750 ml)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%

Pulpety w sosie pomidorowym - przepis. Obiad zrobisz w mniej niż godzinę 

To danie doskonale smakuje z purée ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Jako dodatek sprawdzi się sałatka z kiszonych ogórków, która doskonale podkręca i różnicuje smaki. A jak zrobić same pulpety w sosie pomidorowym? Przepis jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie Ci dużo czasu. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekany koperek (1/2 pęczka), musztardę, sól, pieprz i pieprz cayenne
  • Dokładnie wyrabiamy dłonią lub za pomocą robota kuchennego
  • Z masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i układamy na desce lub talerzu
  • Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy pulpety
  • Usmażone pulpety wykładamy na talerz, a na patelnię wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy
  • Gotujemy przez chwilę, a następnie wkładamy pulpety i wrzucamy drobno posiekany koperek
  • Dusimy pod przykryciem przez 15 minut
  • Dodajemy słodką śmietankę, mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy
  • Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerze wraz z dodatkami

Zobacz też: Zamiast kupować w sklepie, serek topiony robię sama. Smakuje jak najlepszy holenderski produkt

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: