Do przygotowania pulpetów można wykorzystać różnego rodzaju mięso, zarówno drobiowe, jak i wieprzowe czy wołowe. Zawarta w nim warstwa tłuszczu jest nośnikiem smaku i sprawia, że pulpety wychodzą miękkie i soczyste. Smak dania podkręcają dodatki i przyprawy. Jeśli do środka dodasz pieprz cayenne, to smak pulpetów stanie się bardziej wyrazisty i aromatyczny.
Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym
Pulpety w sosie na codzienny obiad. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania potrawy?
To bardzo popularne danie ma wiele zalet. Pulpety w sosie są mięciutkie, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Są proste w przygotowaniu, dlatego bez problemu poradzą sobie z nimi osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Na początku przygotuj niezbędne składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
- 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego (750 ml)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
Pulpety w sosie pomidorowym - przepis. Obiad zrobisz w mniej niż godzinę
To danie doskonale smakuje z purée ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Jako dodatek sprawdzi się sałatka z kiszonych ogórków, która doskonale podkręca i różnicuje smaki. A jak zrobić same pulpety w sosie pomidorowym? Przepis jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie Ci dużo czasu. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekany koperek (1/2 pęczka), musztardę, sól, pieprz i pieprz cayenne
- Dokładnie wyrabiamy dłonią lub za pomocą robota kuchennego
- Z masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i układamy na desce lub talerzu
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy pulpety
- Usmażone pulpety wykładamy na talerz, a na patelnię wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy
- Gotujemy przez chwilę, a następnie wkładamy pulpety i wrzucamy drobno posiekany koperek
- Dusimy pod przykryciem przez 15 minut
- Dodajemy słodką śmietankę, mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy
- Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerze wraz z dodatkami
Zobacz też: Zamiast kupować w sklepie, serek topiony robię sama. Smakuje jak najlepszy holenderski produkt