Krajobraz małych miejscowości już od kilku tygodni zaczął nabierać nowych barw. Wszystko za sprawą dyni. Warzywa kojarzone z jesienią zazwyczaj występują w pomarańczowej lub żółtej odsłonie, stanowiąc nie tylko piękną dekorację środowiska naturalnego, ale także domowego ogniska. Co prawda nie każda odmiana potrafi połączyć ze sobą te dwa aspekty. Jeżeli jednak zależy ci zarówno na estetyce, jak i na walorach kulinarnych rośliny, musisz postawić na konkretny gatunek. W tym artykule zdradzimy, który przedstawiciel dyniowatych będzie odpowiadał twoim oczekiwaniom oraz wyjaśnimy, jak o niego zadbać, aby mógł zaprezentować swój pełen potencjał.
W księdze rekordów Guinnessa nie zabrakło miejsca nawet dla dyni. W 2023 roku za najcięższy okaz tego gatunku uznano przedstawiciela odmiany Atlantic Giant należącego do grupy dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima). Rekordzista ważył bowiem 1246,9 kg i został wyhodowany w stanie Minnesoty w USA. Dlaczego o tym wspominamy? Ponieważ to właśnie ten rodzaj dyni może pochwalić się zarówno estetycznym wyglądem, jak i walorami smakowymi. Do tej grupy zaliczają się również Big Max, Ambra,Golias.
Zobacz też: W polskich lasach pojawił się "grzyb UFO". Wygląda jakby przywieźli go kosmici
Nie wystarczy jednak wysadzenie ich do gruntu i czekanie na obfity plon. Trzeba także otoczyć dyniowate specjalną opieką i to jeszcze na etapie poprzedzającym wysadzenie do gleby. Na całe szczęście proces ten nie należy do najtrudniejszych.
Wysadzanie dyni do ziemi zazwyczaj odbywa się w drugiej połowie maja (po ustąpieniu przymrozków). W tym czasie trzeba zadbać o stanowisko dla jesiennych perełek.
Tak przygotowane stanowisko jest gotowe na przyjęcie siewek. Na tym jednak nasza praca się nie kończy. Uprawiając dynie, pamiętaj o regularnym, ale umiarkowanym podlewaniu. Wodę wlewaj bezpośrednio pod krzew. Unikaj moczenia liści. W utrzymaniu wilgoci pomoże ci również ściółkowanie, np. słomą. Kolejnym zadaniem pielęgnacyjnym jest nawożenie. Ogrodnicy zalecają korzystanie z naturalnych mieszanek, takich jak gnojówka z pokrzywy, fusy z kawy czy popiół drzewny. Dokarmianie roślin tymi składnikami odżywczymi powinno odbywać się średnio raz na dwa tygodnie.
Dynie ogromne charakteryzują się sporymi rozmiarami. Średnio potrafią one osiągnąć wagę od 5 do 15 kg, a ich rozgałęzione pędy mierzą nawet do 10 m długości. Każda z nich jest jednak wyjątkowa na swój sposób.
Decydując się na uprawę dyni olbrzymiej, masz do wyboru kilka unikatowych gatunków, które różnią się od siebie wyglądem.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!