Syrop dyniowy to aromatyczny dodatek do kawy, który przygotowuje się na bazie purée z dyni oraz przypraw, takich jak np. goździki, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. To połączenie często nazywane jest pumpkin spice - to już kultowa jesienna mieszanka przypraw. Dzięki tym dodatkom syrop zyskuje niecodzienny smak, idealnie pasujący do rozgrzewającej jesiennej kawy.
Nie da się ukryć, że kawa z dyniowym syropem już od kilku lat jest bardzo popularna i w czasie jesieni króluje we wszystkich znanych kawiarniach. Wypróbujcie nasz przepis, dzięki któremu przygotujecie aromatyczny syrop dyniowy do kawy.
Chcesz w swoim domu przygotować syrop z dyni do kawy, dzięki któremu przyrządzisz aromatyczny napój jak z najlepszej kawiarni? W takim razie koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Będziesz potrzebować:
Na początek w garnku gotujemy wodę z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy purée z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
Syrop należy teraz przecedzić przez gazę lub sitko, aby usunąć przyprawy. Gotowy syrop dyniowy przelewamy do czystej, wyparzonej butelki. Można go przechowywać przez około dwa tygodnie, koniecznie w lodówce.
Jak widzisz, przepis na syrop dyniowy do kawy nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych nakładów pracy. Jest świetnym dodatkiem zarówno do klasycznej czarnej kawy, jak i do latte, cappuccino czy nawet kawy mrożonej. Dodaj odpowiednią ilość syropu do kawy, dobrze wymieszaj i ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem.
Syrop dyniowy do kawy doskonale sprawdzi się również jako polewa do gofrów, naleśników czy muffinek, a także jako baza do koktajli mlecznych czy dodatek do porannej owsianki. Sami zdecydujcie, w jaki sposób będziecie chcieli go użyć.
A czy wy wypróbujecie nasz przepis na syrop dyniowy do kawy i zaskoczycie swoich znajomych, serwując im kawę lepszą niż w popularnych kawiarniach?
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!