• Link został skopiowany

Syrop dyniowy do kawy, ciast i deserów. Te ze sklepu mogą się schować

Jesienią z radością sięgamy po rozgrzewające napoje. Sprzyjają temu deszczowe dni i długie, zimne wieczory. To właśnie jesienią wszędzie króluje dynia i, co ciekawe, można z niej przygotować syrop dyniowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Jesteście ciekawi, jak go zrobić? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!
Jak zrobić syrop do kawy w stylu pumpkin spice? (zdjęcie ilustracyjne)
Liudmila Chernetska / iStock

Syrop dyniowy to aromatyczny dodatek do kawy, który przygotowuje się na bazie purée z dyni oraz przypraw, takich jak np. goździki, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. To połączenie często nazywane jest pumpkin spice - to już kultowa jesienna mieszanka przypraw. Dzięki tym dodatkom syrop zyskuje niecodzienny smak, idealnie pasujący do rozgrzewającej jesiennej kawy.

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Nie da się ukryć, że kawa z dyniowym syropem już od kilku lat jest bardzo popularna i w czasie jesieni króluje we wszystkich znanych kawiarniach. Wypróbujcie nasz przepis, dzięki któremu przygotujecie aromatyczny syrop dyniowy do kawy.

Syrop dyniowy. Przepis, który przygotujesz w domu w kilka chwil

Chcesz w swoim domu przygotować syrop z dyni do kawy, dzięki któremu przyrządzisz aromatyczny napój jak z najlepszej kawiarni? W takim razie koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Będziesz potrzebować:

  • 3 łyżki purée z dyni (najlepiej przygotować je samodzielnie)
  • 1 szklankę wody
  • 1 szklankę cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 4 goździki
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Na początek w garnku gotujemy wodę z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy purée z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.

Syrop należy teraz przecedzić przez gazę lub sitko, aby usunąć przyprawy. Gotowy syrop dyniowy przelewamy do czystej, wyparzonej butelki. Można go przechowywać przez około dwa tygodnie, koniecznie w lodówce.

Syrop dyniowy w stylu pumpkin spice

Jak widzisz, przepis na syrop dyniowy do kawy nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych nakładów pracy. Jest świetnym dodatkiem zarówno do klasycznej czarnej kawy, jak i do latte, cappuccino czy nawet kawy mrożonej. Dodaj odpowiednią ilość syropu do kawy, dobrze wymieszaj i ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem.

Syrop dyniowy do kawy doskonale sprawdzi się również jako polewa do gofrów, naleśników czy muffinek, a także jako baza do koktajli mlecznych czy dodatek do porannej owsianki. Sami zdecydujcie, w jaki sposób będziecie chcieli go użyć.

A czy wy wypróbujecie nasz przepis na syrop dyniowy do kawy i zaskoczycie swoich znajomych, serwując im kawę lepszą niż w popularnych kawiarniach?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: