Uważaj, żeby nie pomylić kurek z innym grzybem. Ten jest do nich niezwykle podobny

Podczas zbierania kurek w lesie należy być niezwykle ostrożnym. Pieprznik jadalny jest niezwykle podobny do pewnego groźnego grzyba. Zjedzenie go może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Podpowiadamy, jak je od siebie odróżnić, by nie narobić sobie kłopotów.

Grzybobranie jest jednym z ulubionych hobby każdego miłośnika lasu. Już teraz wiele rodzajów grzybów można znaleźć na leśnej ściółce. Do najpopularniejszych rodzajów należą kurki, które są uwielbiane przez Polaków. Należy jednak uważać, by nie pomylić ich z innym grzybem.

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pyszna kurka i jej groźna bliźniaczka. Lisówka pomarańczowa może być groźna dla zdrowia

Kurki są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce grzybów - pozna je nawet amator grzybobrania. Zaczynają pojawiać się już w czerwcu, a sezon trwa w niektórych przypadkach do października. Kurki posiadają charakterystyczną żółtą barwie i rozpoznawalny kształt. Należy jednak uważać, ponieważ  ma bardzo złego bliźniaka, którym jest lisówka pomarańczowa. Ten grzyb może mieć niezwykle negatywy wpływ na nasze zdrowie. Lisówka nagminnie mylona jest z pieprznikiem jadalnym. Wywodzi się ona z rodziny grzybów lisówkowatych. jej intensywna barwa do sprawia, że do złudzenia przypomina ona kurkę, choć nie ma ona z nią nic wspólnego. Jej smak jest gorzki, a miąższ łykowaty. Po zjedzeniu jej może dość do poważnego  zatrucia arabitolem, związkiem, który prowadzi do zaburzeń pracy układu pokarmowego. Objawami otrucia mogą być: nudności, wymioty oraz biegunka.

Jak odróżnić kurkę od lisówki? Należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy

Warto więc wiedzieć, jak odróżnić od siebie te dwa niezwykle podobne grzyby. Pierwszą rzeczą, na jaką należy zwrócić uwagę, jest ich czas pojawiania się w lesie. Kurki pojawiają się już w lesie, natomiast lisówki zaczynają wychodzić ze ściółki dopiero jesienią. Warto również zapamiętać, że obydwa te grzyby rosną w lasach zarówno liściastych, jak i iglastych na kwaśnych glebach. Dlatego więc w tych miejscach należy w szczególności zachować ostrożność przy zbieraniu pomarańczowych grzybów. Kolor także ma bardzo duże znaczenia. Lisówka jest bowiem pomarańczowa, a jej trzon jest cienki i o wiele ciemniejszy niż odcień kapelusza. Kurki są natomiast intensywnie żółte zarówno na kapeluszu, jak i na trzonie, dzięki czemu łatwiej je rozpoznać. Dodatkowo warto zaznaczyć, że lisówka ma gęste i bardzo delikatne blaszki, kiedy u kurek są one nieregularne oraz zachodzą daleko na trzon owocnika. Zarodniki lisówki są jajowo-eliptyczne i gładkie oraz bezbarwne. Choć zapach lisówki może być bardzo przyjemny, jej smak po obróbce termicznej jest kwaśno-gorzki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA