Z fasolą, mojito a może bekonem i lukrem? Najdziwniejsze pączki na świecie robią furorę wśród koneserów

Tłusty czwartek w końcu nadszedł. Dziś możemy rozkoszować się swoimi ulubionymi słodkościami. Z tej okazji postanowiliśmy sprawdzić, jakimi pączkami zajada się społeczeństwo w innych krajach. Choć tam są normalnością, dla nas wydawać się będą czymś egzotycznym.

W końcu nadszedł wyczekiwany przez wielu dzień. Tłusty czwartek pozwala nam bez wyrzutów sumienia oddać się przyjemności, jaką jest zjadanie słodkich wypieków. Z tej okazji postanowiliśmy sprawdzić, jak wyglądają pączki w różnych zakamarkach świata. Tam mogą być uznawane za normalne, a dla nas są całkowitą nowością.

Zobacz wideo Tłumy na kilometr pod cukiernią. Chłopak kupił 300 pączków

Pączki, w które aż ciężko uwierzyć. Najróżniejsze wypieki z różnych krajów

Podróże to nie tylko oglądanie nowych miejsc, ale również próbowanie lokalny smaków i otwieranie się na coś, czego wcześniej nie jedliśmy. Każdy kraj ma swoje lokalne specjały. Tym razem, z okazji tłustego czwartku, skupimy się jednak na pączkach. Na pierwszy rzut muszą pójść nietypowe wypieki z Chin. W tym kraju zamiast lukru czy cukru pudru na pączkach znajdziemy... wieprzową posypkę. Na tym jednak nie koniec. Mogą zawierać one również porcję morskiej zieleniny. Jeśli to nie jest dla nas wystarczająco egzotyczne, wystarczy trochę się rozejrzeć, by znaleźć między innymi ciasto z zapiekanymi w środku owadami. Co ciekawe, dla nich jest to całkowicie normalny przysmak. Wieprzową posypkę znajdziemy zazwyczaj na donutach. Można ją jednak wymienić na przykład na polewę czosnkową. W rankingu najdziwniejszych pączków, konieczne jest również wspomnienie o tych sprzedawanych w TurcjiZazwyczaj je się je z posypką pistacjową albo kremem. Określa się je nazwą lokma. Niestety nie znajdziemy ich w Polsce, co może zasmucić niektórych, ponieważ podobno są bardzo smacznie.

Nietypowe pączki z całego świata. Tych smaków nie znajdziemy w Polsce

Mówiąc o nietypowych pączkach, trzeba wspomnieć o tych ze Stanów Zjednoczonych. USA słynie bowiem z kolorowego i często nietypowego jedzenia. Poza wszystkim już znanymi okrągłymi donutami z kolorowymi polewami znaleźć tu można wypieki z serem, bekonem, lukrem i polewą z syropu klonowego - a to wszystko na jednym pączku. Ten wynalazek nazywany jest pączkowym hamburgerem. Nie trzeba jednak zawsze daleko szukać, by znaleźć nietypowe wypieki. W Hiszpanii możemy rozkoszować się pączko-drinkami. Znajdziemy tu smaki takie jak Mojito czy Bananowe Daiquri. Z wyglądu przypominają nasze typowe polskie przysmaki z kolorowymi polewami, lukrami i posypkami. Dziwnych wypieków możemy poszukać również w Korei Południowej. W tym kraju serwowane są podłużne pączki wypełnione nadzieniem z czerwonej fasoli. Co ciekawe jest ona dość słodka i nie przypomina takiej serwowanej do śniadania czy obiadu. Fasolowe pączki znajdziemy również w Japonii. Tutaj popularne są niewielkie pączusie wypełnione dżemem z tych strączków. Kultowe są też wypieki w kształcie kwiatków oblane owocowymi polewami między innymi z herbaty matcha. Na koniec warto wspomnieć o Mandazi z Afryki. Są to pączki wykonane z mąki pszennej, mleka kokosowego i kardamonu. Mają kształt trójkąta lub kwadratu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA