Polski sernik nie ma sobie równych. W rankingu zajął pierwsze miejsc. Inne ciasta nie miały z nim szans

Sernik jest jednym z najpyszniejszych polskich ciast, a teraz doceniono go również za granicą. Nasz rodzimy wypiek znalazła się w popularnym rankingu i zajął pierwsze miejsce wśród serowych deserów. Pokonał japońskie ciasto sufletowe oraz przeskoczył słynny nowojorski sernik.

Z rodzynkami lub bez, z galaretką, owocami, na zimno albo bez pieczenia. Choć przepisów na sernik jest wiele, a każdy kraj przygotowuje go na swój sposób, tylko jeden z nich może otrzymać miano najlepszego. Tym razem padło na klasyczny, polski sernik. Rodowity wypiek pokonał mocnych rywali i wylądował na pierwszym miejscu rankingu przygotowanego przez portal tasteatlas.com.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Najlepszy sernik na świecie. Polska wygrała w ogólnoświatowym rankingu

Rankingi w serwisie tasteatlas.com są przygotowywane na bazie ocen użytkowników z całego świata. Polska regularnie zajmuje wysokie miejsca w różnych kategoriach. W kwietniu ubiegłego roku żurek został uznany za drugą najlepszą zupę świata, natomiast w grudniu Polska uplasowała się na 13. miejscu w rankingu najsmaczniejszych kuchni. Wygląda na to, że desery wychodzą Polakom równie świetnie, ponieważ nasz sernik rozbił bank. Znalazł się na szczycie listy najlepszych serowych deserów. To duże osiągnięcie, ponieważ przez długi czas bił się o ten tytuł z sernikiem nowojorskim i do tej pory nie miał z nim szans. W końcu internauci docenili polskie ciasto. Teraz tylko trzeba rozstrzygnąć - z rodzynkami czy bez?

Skąd jest najpyszniejszy sernik na świecie? Te ciasta przegrały z polskim wypiekiem

Drugie miejsce zajął wspomniany już sernik nowojorski. Różni się od polskiego przede wszystkim masą, która nie jest przygotowywana z twarogu, a z kremowych serków śmietankowych, np. takich, którymi smaruje się kanapki. Do tego dodaje się kwaśną śmietanę i wanilię, opcjonalnie też skórkę z cytryny. Dzięki temu konsystencja nie jest puszysta, tylko gładka, gęsta i czuć w niej nutę słoności. Z kolei chrupiący spód przygotowuje się z pokruszonych ciastek owsianych, krakersów lub ciasta biszkoptowego. 

Na trzecim miejscu znalazł się sufletowy sernik z Japonii. Do ciasta, które również jest przygotowywane z serków śmietankowych, dodaje się pianę z ubitych białek, dlatego deser jest lekki i puszysty. Co ciekawe, piecze się go w bemarze i podaje na ciepło, ponieważ wtedy konsystencja rozpływa się w ustach. Przepis najprawdopodobniej został wymyślony przez japońskiego szefa kuchni Tomotaro Kuzuno, który w latach 60. XX wieku udał się do Niemiec i odkrył käsekuchen, rodzaj niemieckiego sernika. Ten zajął w rankingu dopiero piąte miejsce. 

Cały ranking prezentuje się następująco:

  1. sernik (Polska),
  2. sernik nowojorski (Stany Zjednoczone),
  3. sernik sufletowy (Japonia),
  4. sernik baskijski (Hiszpania),
  5. käsekuchen (Niemcy),
  6. topfentorte (Austria),
  7. fiadone (Francja),
  8. ostkaka (Szwecja).
Więcej o: