W tej restauracji zapłacisz ponad 100 zł za jednego nuggetsa. Czy warto? Goście nie mają wątpliwości

Nuggetsy nie muszą być serwowane jedynie w fast foodach. Ta restauracja jest znana z przepysznych kawałków kurczaka, obtoczonych w chrupiącej panierce. Lokal został nawet wyróżniony gwiazdką Michelin i nie bez powodu cieszy się wielką popularnością. Jednak cena potraw nie jest niska.

Trudno znaleźć mięsożercę, który nie skusiłby się na kawałek soczystego, dobrze wysmażonego kurczaka. Chrupiąca, złota panierka i dobrze doprawione, wysokiej jakości mięso bywają tak smaczne, że trudno poprzestać na jednym. Z tego powodu wiele restauracji ma w swojej ofercie panierowane nuggetsy. Najsłynniejsze można zjeść oczywiście w McDonald's, jednak nie da się ich porównać do tych oferowanych przez restaurację Coqodaq w Nowym Jorku. Cena może jednak niektórych odstraszyć.

Zobacz wideo Przepis na nuggetsy z halloumi [HAPS VEGE]

Jak zrobić dobre nuggetsy? Ten kucharz wie, na czym polega dobra kuchnia

Coqodaq to ekskluzywna nowojorska restauracja Simona Kima, specjalizująca się w potrawach z kurczaka. Ich dania są tak pyszne, że zostały wyróżnione prestiżową gwiazdką Michelin. Choć każda pozycja z menu wygląda bardzo kusząco, na największą uwagę zasługują nuggetsy. Mogłoby się wydawać, że nie ma w nich nic specjalnego, bowiem jest to tylko panierka i mięso. Goście twierdzą jednak, że jeśli raz spróbujesz kurczaka z Coqodaq, nie sięgniesz już po żadnego innego. Co sprawia, że jest tak dobry? Przede wszystkim wysokiej jakości produkty i sposób, w jaki kucharz przygotowuje mięso.

Marynuje on mięso przez 24 godziny, a następnie obtacza pokrojone w kostkę części zwierzęcia w mieszance mąki ryżowej (więc tak, kurczak jest całkowicie bezglutenowy) wraz z pieprzem cayenne i imbirem w proszku, a następnie wielokrotnie je smaży. To, co wyłania się z gorącego oleju, to gruba i chrupiąca skorupa, która mumifikuje niezwykle pulchnego kurczaka w środku, zapewniając, że jego wewnętrzny sok nie wyleje się

- czytamy w opisie przewodnika Michelin.

 

Najlepsze nuggetsy w Nowym Jorku. Cena może zaskoczyć

Nuggetsy są serwowane z różnymi dodatkami, m.in. pokrojoną w kostkę słodką, marynowaną rzodkiewką daikon, pikantnie doprawionymi plastrami selera, a nawet najwyższej klasy kawiorem. Do tego podaje się różne sosy: musztardę miodową, pieprz parmezanowy, grill gochujang i sos verde o smaku tajskiego chili i limonki. Restauracja jest także znana z bogatej kolekcji szampanów, które świetnie dopełniają ekskluzywne dania. Jak można się jednak spodziewać, cena za kolację w restauracji nie będzie mała. Najdroższy kurczak kosztuje 28 dolarów, czyli nieco ponad 110 zł. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jest to koszt jednego nuggetsa. W tym wypadku podaje się go ze złocistym kawiorem daurenki. Czy warto zatem wydać tyle pieniędzy? Klienci nie mają wątpliwości.

Dosłownie smakuje jak ekskluzywny nuggets z McDonald's - kawior dodaje dobrej słoności, ale nie jest zbyt słony. To dobra konsystencja, idealna w ustach

- powiedział 30-letni Simon Wool, klient, który rozmawiał z gazetą "New York Post"

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA