• Link został skopiowany

Wybrano najpyszniejsze polskie przekąski. Podium może zaskoczyć wielu Polaków [RANKING]

Nie od dziś wiadomo, że turyści z całego świata uwielbiają polską kuchnię. Tym razem wybrali 12 najsmaczniejszych przekąsek, które można zarówno przygotować w domu, jak i zjeść na mieście. Niektóre pozycje mogą zaskakiwać, ale inne zupełnie nie dziwią.
zapiekanka (zdj. ilustracyjne)
ALLEKO/istock

Polska może się pochwalić wieloma zabytkami i pięknymi krajobrazami, jednak to, co nas wyróżnia na arenie międzynarodowej, to z pewnością nasza kuchnia. Pierogi, bigos i domowe ciasta są znane na całym świecie, co potwierdzają liczne rankingi dotyczące naszych przysmaków w słynnym przewodniku Taste Atlas. Kilka dni temu pojawiła się kolejna lista, tym razem skupiająca się na polskich przekąskach. Którą z nich turyści lubią najbardziej?

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Jakie jest najsmaczniejsze jedzenie w Polsce? Turyści postawili na pyszną przekąskę

Pierwsze miejsce w rankingu najlepszych polskich przekąsek zajęła zapiekanka. Rzeczywiście to danie bardziej niż cokolwiek innego kojarzy się z polskimi ulicami i klimatycznymi budkami z jedzeniem na wynos. Zwykle zapiekanki serwuje się z serem i pieczarkami, jednak w lokalach można znaleźć mnóstwo innych wariantów. To pyszna potrawa, perfekcyjna w swojej prostocie. Taką zapiekankę można z łatwością przygotować też w domu. Nic zatem dziwnego, że od lat cieszy się ogromną popularnością.

Ta pochodząca z lat 70. przekąska powstała w czasach, gdy nawet najbardziej podstawowe składniki były trudne do zdobycia w komunistycznej Polsce, a ludzie musieli myśleć o tym, jak najlepiej wykorzystać to, co mieli do dyspozycji. Oryginalne zapiekanki były przygotowywane z podsmażonych pieczarek i sera, ale z czasem do tych chrupiących, ciepłych kanapek zaczęto dodawać różne inne składniki, takie jak mięso, boczek, kiełbaski, a nawet ser feta, oliwki i ananas

- czytamy na stronie Taste Atlas.

Tradycyjne polskie przekąski. Te potrawy przypadły do gustu turystom

Drugie miejsce w zestawieniu zajęły placki ziemniaczane. Choć Polacy raczej jedzą je na obiad, to dla turystów jest to doskonała, chrupiąca przekąska, którą można jeść na kilka sposobów. Jedni serwują je z sosem grzybowym i wytrawnymi dodatkami, a inni wolą je jeść klasycznie z kwaśną śmietaną lub z cukrem. Fenomen placków ziemniaczanych polega właśnie na tym, że są proste w przygotowaniu i pyszne niezależnie od tego, z czym zostaną podane.

Powszechne i proste danie, którym można się delektować w całej Polsce. Połączenie startych ziemniaków i cebuli, z dodatkiem jajek i czasami mąki, stanowi podstawę tego dania

- napisano w rankingu. Podium zamykają z kolei racuchy. Te słodkie placki wypełnione jabłkami zaskarbiły sobie sympatię Polaków już lata temu, dlatego nic dziwnego, że teraz przypadły do gustu obcokrajowcom. W innych częściach świata to dość niestandardowa potrawa, ale trudno znaleźć osobę, której by nie smakowała. 

Cały ranking prezentuje się następująco:

  1. Zapiekanka
  2. Placki ziemniaczane
  3. Racuchy
  4. Paszteciki
  5. Krokiety
  6. Bułka z pieczarkami
  7. Rurki z kremem
  8. Cebularz lubelski
  9. Andruty kaliskie
  10. Pieczarki marynowane
  11. Kawior z bakłażana
  12. Kawior po żydowsku

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: