Podczas zakupów w supermarketach rzadko zwracamy uwagę na skład poszczególnych artykułów spożywczych. To ogromny błąd. Gdybyśmy dokładnie czytali etykiety, zauważylibyśmy wówczas, że w wielu produktach znajdują się robaki i wydzielane przez nie substancje. Choć nie występują w postaci larw, tylko są wcześniej poddawane specjalnej obróbce, to jednak sama ich obecność może niektórych odrzucać. Po czym poznać, że w danym produkcie są owady? Zwróć uwagę na te oznaczenia.
Czytając składy różnych produktów, można zauważyć szereg tajemniczych nazw i kodów. Mało kto wie, że część z nich oznacza obecność pochodnych owadów. Dodawanie ich do produkcji artykułów spożywczych jest legalne i praktykowane od lat. Choć nie wyczuwamy samych robaków w smaku, to niektórych może obrzydzać sam fakt, że je spożywamy. Po czym poznać, że znajdują się w danym produkcie? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kody zaczynające się od litery E. Oznacza ona szeroką gamę związków, w skład których wchodzą substancje wyprodukowane z naturalnych składników oraz syntetyczne, wytworzone w procesie chemicznym. Skrót "E" pochodzi od słowa "Europa", ponieważ składniki te są zgodne z przepisami unijnymi regulowanymi przez Europejską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Po literce następuje zwykle kilka cyfr, które informują o kategorii, do której zalicza się dany składnik. Są to:
Które z nich to pochodne owadów?
Zobacz też: Przejęła nazwisko po mężu. Dowiedziała się, że dla rządu już "nie istnieje"
Jednym ze składników wyprodukowanych z owadów jest szelak (E 904). To odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny czerwców, które żerują na różnych drzewach żywicznych. Jak wyjaśnia haps.pl, samice produkują tę substancję w celu ochrony larw. Składnik ten można znaleźć między innymi w słodyczach. Z kolei koszenila (E 120), pochodząca z czerwców kaktusowych, jest wykorzystywana do produkcji intensywnie czerwonej barwy w różnych przekąskach i napojach. Warto również zwrócić uwagę na kastoreum, czyli esencję z gruczołów skórnych bobrów. Jest ona odpowiedzialna za smak i aromat niektórych lodów, między innymi waniliowych, truskawkowych i malinowych. Można ją też znaleźć w składzie różnych kosmetyków, głównie w perfumach, gdzie stanowi utrwalacz zapachów.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.