Truskawki to ulubiony letni owoc praktycznie każdego z nas. To również doskonały dodatek do deserów, którymi możemy poczęstować naszych gości podczas wakacyjnych imprez. Prosty i tani przepis przedstawiła niedawno Ewa Wachowicz. Internauci są zachwyceni szybkim ciastem bez pieczenia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ewa Wachowicz to polska dziennikarka, prezenterka i restauratorka, znana między innymi z programu "Ewa gotuje". Często jednak również w mediach społecznościowych dzieli się z fanami ciekawymi i niedrogimi przepisami. Ostatnio postanowiła polecić idealny deser na upalne lato. Zdarza się bowiem, że w wakacje wypadają nasze urodziny, wesela czy spotkania firmowe. Zwykłe, ciężkie ciasto z czekoladą nie jest wtedy najlepszym pomysłem. Wizja stania przy gorącym piekarniku również nie jest zbyt zachęcająca. Na szczęście Ewa Wachowicz podzieliła się swoim sposobem na takie sytuacje. Jej ciasto to prawdziwy hit, ponieważ nie wymaga pieczenia ani dodatku cukru. Potrzebne są za to cztery składniki i chwila na schłodzenia. Wystarczy, że przygotujemy truskawki, śmietanę, herbatniki i galaretkę.
Aby przygotować ciasto, potrzebujemy herbatników lub biszkoptów, by przygotować spód, śmietanę 36%, dwa galaretki owocowe oraz truskawki. Wykonanie jest banalnie proste, a dodatkowo jeśli mamy dobrą blachę, możemy pominąć kwestię spodu. Ten jednak jest pożądany, gdyż dobrze przełamuje smak całości. Na początek rozpuszczamy dwie galaretki w wodzie i przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu. Smak możemy wybrać dowolny, ale nie może być to kiwi, gdyż z dodatkiem owoców nie będzie chciała stężeć. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę i pozostawiamy na chwilę w lodówce. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy ją ze śmietankową masą. Do środka możemy wrzucić już parę pokrojonych truskawek. Wymieszaną całość układamy następnie na uprzednio przygotowanym spodzie w okrągłym lub prostokątnym naczyniu, na górę układając połówki lub całe owoce truskawek. Całość możemy zalać dodatkową, również lekko tężejącą galaretką, ale nie jest to konieczne. Teraz jedyne co musimy zrobić, to zaczekać aż ciasto przybierze stałą formę w lodówce. Powstały, chłodny deser możemy podawać gościom z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto możemy także dowolnie modyfikować, zmieniając owoce i smaki galaretek.