Polskie restauracje pojawią się w kulinarnym Przewodniku Michelin. Na celowniku nie tylko Warszawa

Oto informacja, która z pewnością wzbudzi wielkie emocje w miłośnikach kulinariów. Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide właśnie podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia niektórych polskich miast w prestiżowym Przewodniku Michelin. To duży przełom w gastronomii i możliwe korzyści gospodarcze dla kraju.

Wydawnictwo Michelin potwierdziło współpracę z Polską Organizacją Turystyczną. Dzięki temu najnowszy przewodnik zostanie uzupełniony o propozycje i rekomendacje kulinarne z naszego kraju. Jakie miasta zostaną w nim uwzględnione? Na pierwszy ogień idzie m.in. stolica

Zobacz wideo Magda Gessler radzi, co powinni zrobić właściciele restauracji, by przerwać kryzys

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Warszawa, Poznań i Kraków w Przewodniku Michelin. Inspektorzy ocenią restauracje 

Przewodnik Michelin jest najważniejszym pismem dotyczącym gastronomii na całym świecie. Na początku inspektorzy odwiedzą polskie miasta, m.in. Warszawę, Poznań, Kraków, aby zweryfikować i dokonać ocen rodzimych restauracji. W czerwcu tego roku ma odbyć się podsumowanie, podczas którego najlepsze restauracje zostaną uhonorowane i upamiętnione specjalnymi odznaczeniami - Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand. Co więcej, planowane jest, aby w następnych latach inspektorzy odwiedzili kolejne miasta, które trafią na mapę popularnego Przewodnika Michelin

Korzyści gospodarcze dla Polski. Współpraca z Michelin to moment chway

Przewodnik Michelin obejmuje system symboli opisujących każdy lokal i dodatkowo promuje ich kulinarne specjalności (restauracje z gwiazdką) - nie pobiera przy tym opłat za umieszczenie danego miejsca na liście. Ma jednak prawo do ponownej wizytacji, dzięki której dana ocena może ulec zmianie. Współpraca Polski z Michelin Guide niesie za sobą szereg korzyści, płynących z większej promocji danego miasta

To wielka chwila dla Polski, rodzimych miast i naszej branży turystycznej. Dołączenie Krakowa, Poznania i Warszawy do kulinarnej elity wpłynie na tworzenie standardów na poziomie krajowym oraz pozycjonowania Polski jako celu podróży gastronomicznych na globalnym rynku usług turystycznych. Przewodnik Michelin stanowi drogowskaz dla tych, którzy kierują się nie tylko niezapomnianymi doznaniami smakowymi, ale i przeżyciami turystycznymi. W czasach odbudowy przyjazdów do Polski gwarancja jakości oraz najwyższych standardów jest istotnym elementem branym pod uwagę przez gości zagranicznych. Wierzę, że współpraca z marką Michelin będzie motywacją do dalszej pracy dla całego sektora, co przyniesie wymierne korzyści gospodarcze 

- uznał prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Rafał Szmytke, cytowany przez kobieta.dziennik.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA