W Louisville, Kentucky w Stanach Zjednoczonych odkryto dwoje 10-latków, którzy pracowali w restauracji McDonald's. Jak doniósł we wtorek, 2 maja Departament Pracy Stanów Zjednoczonych, dzieci pracowały czasami nawet do godziny drugiej w nocy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sprawa była częściom dochodzenia dotyczącego naruszeń prawa pracy dzieci na południowym wschodzie Stanów Zjednoczonych. Departament Pracy, oprócz tej lokalizacji, namierzył również trzech franczyzobiorców, którzy są właścicielami, łącznie ponad 60 lokalizacji fast foodu w stanach: Kentucky, Indiana, Maryland i Ohio. Jak donosi portal edition.cnn.com, Departament Pracy w swoim oświadczeniu napisał:
Zatrudnili 305 dzieci do pracy w godzinach dłuższych niż prawnie dozwolone i wykonywania zadań zabronionych przez prawo dla młodych pracowników
Śledczym z Wydziału Płac i Godzin Departamentu udało się znaleźć dwóch 10-latków, którzy pracowali w restauracji Louisville McDonald's. Franczyzobiorcy dopuścili się wielu naruszeń federalnego prawa pracy. Śledczy ustalili, że dzieci były zatrudnione, ale nie opłacane, a czasami pracowały do godziny drugiej w nocy. Tiffanie Boyd, która pełni rolę starszej wiceprezeski i dyrektorki do spraw kadr restauracji w Stanach Zjednoczonych w rozmowie z "CNN" powiedziała:
Te doniesienia są nie do przyjęcia, głęboko niepokojące i sprzeczne z wysokimi oczekiwaniami, jakie mamy wobec całej marki McDonald's
Franczyzobiorca Bauer Foods LLC w wywiadach mówił, że podobno dwójka zatrudnionych 10-latków była dziećmi kierownika nocnej zmiany. Odwiedzali oni ponoć rodziców w pracy, ale nie otrzymali zgody na przebywanie w tej części restauracji. Dwóch pozostałych franczyzobiorców, Archways Richwood i Bell Restaurant Group, postanowiło nie odpowiadać na prośbę o skomentowanie zaistniałej sytuacji. Całej trójce grozi kara o łącznej wysokości 212 754 dolarów, czyli ponad 885 tys. złotych. Jak podano w komunikacie, jest ona nałożona za naruszenia dotyczące pracy dzieci w ich placówkach. Dyrektorka okręgowa do spraw płac i godzin pracy agencji Karen Garnett-Civils wyjaśniła w oświadczeniu, że pracodawcy często nie przestrzegają przepisów dotyczących pracy dzieci, które mają chronić młodych pracowników. Jak dalej wspomina, żaden 10-latek nie powinien pracować w kuchni typu fast food przy gorących grillach, piekarnikach i frytkownicach.