Lasy Państwowe obalają grzybowe mity. Niektóre z nich są niezwykle popularne wśród grzybiarzy

Grzybobranie to doskonały sposób na spędzenie czasu na łonie natury oraz znalezienie leśnych przysmaków. Okazuje się, że niektóre informacje dotyczące grzybów są mitami. Lasy Państwowe postanowiły obalić część z nich na swoim Instagramie. Dla niektórych te fakty mogą być sporym zaskoczeniem.

Zbieranie grzybów jest bardzo popularną czynnością wśród Polaków. Wiele osób jednak często ma problem z odróżnieniem od siebie grzybów jadalnych i trujących. W związku z tym narosło wiele mitów, które miały pomóc w odróżnieniu ich od siebie. Teraz leśnicy postanowili obalić część z nich.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Grzybobranie 2023. Leśnicy obalają mity na temat grzybów. Niektóre z nich są niezwykle popularne 

W poście, który pojawił się niedawno na Instagramie Lasów Państwowych, znajdują się cztery najpopularniejsze mity o grzybach. Z informacji przekazanych przez leśników dowiadujemy się, że to nieprawda, że wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący i gorzki smak. Eksperci wyjaśniają, że najbardziej trujący grzyb, czyli muchomor zielonkawy (sromotnikowy) ma łagodny smak. Kolejnym mitem, za który zabrali się leśnicy, jest to, że nadgryzione przez zwierzęta grzyby są jadalne. Jest to fałsz, ponieważ ślimaki chętnie żerują na trujących muchomorach czerwonych. Następny dotyczy tego, co znajduje się pod kapeluszem grzyba. Jak wyjaśniają eksperci, to nieprawda, że wszystkie jadalne grzyby pod kapeluszem mają rurki, a niejadalne blaszki. Jako przykład podają pieprznika jadalnego, który jest lepiej znany jako kurka. Ostatnim mitem, który obalają, jest to, że kilkakrotne gotowanie grzybów trujących sprawi, że są one bezpieczne do spożycia. Leśnicy podkreślają, że nawet wielokrotne gotowanie ich nie usunie znajdujących się w nich toksyn.

 

Sezon na kurski w pełni. Państwowa Inspekcja Sanitarna przypomina o bezpieczeństwie  

Państwowa Inspekcja Sanitarna przygotowała dla grzybiarzy garść dobrych rad, do których warto się stosować podczas grzybobrania. Pierwszą z nich jest sposób zbierania. Grzyby powinniśmy delikatnie wykręcać z podłoża, tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Po oczyszczeniu układamy je w koszyku, upewniając się, że ich trzon jest skierowany ku górze. Sanepid przypomina również, że nie powinniśmy zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwienionych, nadpleśniałych, nadgryzionych czy nasączonych wodą. Mogą się one okazać bowiem szkodliwe dla naszego zdrowia. Powinniśmy zaniechać również zbierania grzybów, które rosną w rowach na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, czyli: zakładów produkcyjnych czy dróg o dużym natężeniu ruchu. Jak tłumaczą, grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Przestrzegają również, by nie zbierać i nie niszczyć grzybów trujących. Większość z nich jest pod ochroną i stanowi ważną część ekosystemu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA