Przysmak polskiej kuchni prześcignął Hiszpanów. Tak, jesteśmy jedynymi z najlepszych

W serwisie TasteAtlas ponownie pojawiła się Polska. Tym razem wyróżniony został jeden z naszych największych przysmaków. Co tak zachwyciło ekspertów od kuchni tradycyjnej? W rankingu dań z mięsa mielonego praktycznie nie mamy sobie równych.

Portal TasteAtlas od lat przygląda się tradycyjnym kuchniom z całego świata, wyróżniając regionalne produkty oraz potrawy i tworząc rankingi, które wyłaniają prawdziwych mistrzów konkretnych dań. Teraz pojawiła się kolejna lista. Skupiono się na poszukiwaniach najlepszych na świecie kotletów mielonych oraz towarzyszących im potraw. Polska ma czym się chwalić. 

Zobacz wideo Doskonałe jedzenie, piękna architektura i emocjonująca motoryzacja. We Włoszech jest region, który skupia w sobie te trzy rzeczy [autopromocja]

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Polska kuchnia wyróżniona w rankingu serwisu TasteAtlas. Nasze "mielone" praktycznie nie mają sobie równych

Istota mięsa mielonego przewija się w wielu tradycjach, dlatego portal kulinarny pokusił się o ranking 50 dań, które słyną właśnie z tego produktu. Pod lupę wzięto m.in. kotlety mielone, klopsiki, pulpety i pierożki. O wynikach decydowały oceny użytkowników, a w ostatecznym zestawieniu Polska wywalczyła 35. miejsce. Jak podaje dziennik Rzeczpospolita, polskie danie, które podbiło serca uczestników głosowania, twórcy rankingu opisali jako „tradycyjne mięsne kulki z wieprzowiny lub wołowiny, rzadziej z drobiu lub dziczyzny". Podają również, że należy przyrządzać je z dodatkiem jajka i odrobiną bułki tartej bądź namoczonego chleba oraz przypraw i ziół. Co więcej, na uwagę zasłużył fakt, że w Polsce występują różne rodzaje tego typu "kotletów". Większe, smażone na oleju nazywane są klasycznymi "mielonymi", natomiast występują także te mniejsze - gotowane lub duszone. Charakteru daniom nadają również tradycyjne sosy, w tym grzybowe, śmietanowe i pomidorowe. 

Ranking najlepszych kotletów mielonych. Polska jest wysoko, lecz są lepsi 

Jakie dania, dzięki swojej doskonałości, znalazły się w pierwszej dziesiątce rankingu? Na podium umieszczono polpette z Włoch z mięsa wołowego lub cielęcego, libańskie jagnięce kibbeh oraz grecką zupę youvarlakia z pulpecikami. Na wyróżnienie zasłużyły także Wszelkiej maści kotlety i pulpeciki z basenu Morza Śródziemnego. Wysoko znalazły się jeszcze rumuńskie chiftele, wietnamska potrawa bún cho z Hanoi oraz szwedzkie köttbullar. Dokładna lista top 10 potraw wygląda następująco

  1. Polpette (Włochy);
  2. Kibbeh (Liban);
  3. Youvarlakia (Grecja);
  4. Köttbullar (Szwecja);
  5. Keftedakia (Grecja)
  6. Bún cho (Wietnam);
  7. Köfte (Turcja);
  8. Albóndigas en salsa (Hiszpania);
  9. Chiftele (Rumunia);
  10. Islama köfte (Turcja).
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.