Lasy Państwowe odpowiadają, dokąd nocą tupta jeż. Rozwiązanie słynnej zagadki wcale nie jest oczywiste

"Domowe przedszkole" zasiało w głowach niemal każdego pytanie "dokąd nocą tupta jeż?". Nawet jeśli podzielili się oni odpowiedzią, wielu o niej nie pamięta. Na szczęście pracownicy Lasów Państwowych przychodzą z ratunkiem. Odpowiedź i inne ciekawostki udostępnili na swoim profilu facebookowym.

Sympatyczny i niegroźny bohater piosenek, pluszak, bohater rysunków ukazywany zazwyczaj z jabłkiem na grzbiecie - jeż. W 1982 roku autorzy piosenki rozpoczynającej program "Domowe przedszkole" pytali najmłodszych telewidzów "dokąd tupta nocą jeż?". Lasy Państwowe postanowiły podzielić się odpowiedzią na to pytanie w swoim nowym poście na Facebooku.

Zobacz wideo Złotoryja. Policja uratowała jeża, który wpadł do szybu

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

"Dokąd nocą tupta jeż?": Rozwiązanie zagadki zaoferowali pracownicy Lasów Państwowych

Pytanie "Dokąd tupta nocą jeż?" zastanawia nie tylko młodych, ale również dużą część dorosłych osób. Ulżyć wszystkim w rozważaniach postanowili pracownicy Lasów Państwowych, którzy przy okazji dzielą się kilkoma ciekawostkami o tych ciekawych zwierzętach. W poście opublikowanym w sobotę, 21 października 2023 roku leśnicy zaczęli od kilku faktów o tych maluchach. Po pierwsze, choć te zwierzaki wyglądają niepozornie, to podczas jednej nocnej wędrówki potrafią przejść około trzech kilometrów. Co więcej, podczas tej eskapady zjadają około 200-250 gramów owadów. Dodali również, że dorosły jeż na swoim grzbiecie nosi około 7,5 tysiąca kolców. W ciągu całego swojego życia - czyli około 10 lat - zmienia je aż trzykrotnie. Zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to niewielkie ssaki potrafią się wspinać na niewielkie wysokości oraz doskonale pływają. Jak uświadamiają leśnicy:

Jeże nie trawią laktozy i nie nabijają na kolce jabłek. Jabłka są obecne w menu jeży natomiast głównie to mięsożercy. Jedzą owady, ślimaki, żaby, nawet małe gryzonie. W naszym ogródku nie pogardzą karmą dla naszych pupili

Zimą bardzo często można spotkać jeże w stertach liści w ogrodach czy parkach. W październiku natomiast pomału zapadają w sen zimowy, dlatego nie powinno się palić liści. Na sam koniec leśnicy zdradzili, gdzie te maluchy chodzą nocą. Tuptają, by coś zjeść.

Jeże w Polsce. Występują u nas aż dwa różne gatunki

Lasy Państwowe tłumaczą, że w Polsce można znaleźć dwa gatunki jeży. Pierwszym z nich jest jeż wschodni (Erinaceus concolor), którego spotkać można na terenie niemal całej Polski. Drugi to jeż europejski lub zachodni (E. europaeus), którego wschodnia granica zasięgu przebiega przez Śląsk, ziemię lubuską oraz Pomorze Zachodnie. Jak informują w komunikacie, ten maluch z kolcami jest największym owadożernym ssakiem w Polsce. Zazwyczaj jego rozmiary osiągają od 13,5 do 26,5 centymetrów długości, a jego waga może się wahać od 800 do 1200 gramów. Na wierzchu pokrywają go szarobrunatne kolce, a brzuch biało-szare futerko. Ma niewielkie oczy i króciutkie, zaokrąglone uszka, które niemal w całości pokryte są futerkiem. Do tego oczywiście dochodzi jeszcze około 20-milimetrowy ogonek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.