Każdy ogrodnik lub ogrodniczka powinni wiedzieć, jak przygotować gnojówkę z pokrzyw, aby wykorzystać ją później w swoim ogrodzie. Jest to cenna pożywka dla wielu roślin, która nie dość, że odżywia, to dodatkowo zabezpiecza przed atakiem szkodników. Niestety, niektóre rośliny jej nie lubią.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Często ogrodnicy szukają domowych sposobów, które zastąpią drogie środki chemiczne. Z tego powodu wiedza na temat domowych nawozów sprawdzi się dla każdego, kto chce nieco oszczędzić na ukochanym hobby. Gnojówkę z pokrzyw nie jest trudno wykonać. Potrzebujesz do tego tylko dwóch składników i trochę cierpliwości. Na początku, należy najpierw zebrać młodą pokrzywę, zanim jeszcze zakwitnie. Łodygi z liśćmi wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie umieścić roślinę w plastikowym wiadrze, lub też w specjalnej beczce z tworzywa sztucznego. Proporcje powinny wynosić 10 litrów wody na każdy kilogram pokrzywy. Do tego można wykorzystać zwykłą wodę z kranu, choć jeżeli masz możliwość, to warto wykorzystać do tego deszczówkę. Pokrzywy zalane wodą wystarczy przykryć gazą, ewentualnie siatką, aby zabezpieczyć produkt przed owadami. Nie wolno wykorzystywać do tego pokryw plastikowych, ponieważ produkt musi mieć przepływ powietrza. Następnie należy czekać około trzech tygodni, aż produkt w pełni się przefermentuje i będzie gotów do użycia. Podczas procesu fermentacji warto postawić wiadro gdzieś na uboczu, ponieważ może wydobywać nieprzyjemny zapach. Przed zastosowaniem - roźcieńczyć dodatkowo z wodą w proporcjach 1:10. Czyli np. szklanka nawozu + dziesięć szklanek wody.
Pożywka z pokrzyw jest idealnym rozwiązaniem dla wielu roślin, jednak warto pamiętać o tym, które należy unikać przy podlewaniu. W przeciwnym razie można znacznie zaszkodzić roślinom, doprowadzając nawet do ich obumarcia. Przede wszystkim nie należy nawozić: cebuli, grochu, fasoli, czosnku, azalii, wrzosów i rododendronów. Każda inna roślina będzie pięknie rosła po takiej pożywce.
Może Ci się spodobać:
- Polacy uwielbiają tę roślinę, jednak lepiej nie zrywać jej w lesie. Kara może wynieść nawet 5 tysięcy
- Tak moja babcia odstrasza koty od roślin. Zrób to, a mruczek już nigdy nie rozkopie twoich grządek
- Cięte konwalie zachowają świeżość na dłużej. Wystarczy, że wsypiesz łyżeczkę do wazonu