Ogórki małosolne z woreczka wykonasz w kilka chwil. To kultowy przysmak na wiosnę

Jak zrobić ogórki małosolne? Ogórki cieszą się w Polsce wyjątkową popularnością szczególnie wiosną. Wtedy zdecydowanie są najsmaczniejsze. Podpowiadamy, jak zrobić ogórki małosolne w woreczku oraz jaką wodą zalewać ogórki małosolne, aby były idealne.

Uprawa ogórków jest stosunkowo prosta, więc warzywa te są chętnie wybierane nawet przez początkujących ogrodników. Jeśli jednak nie mamy możliwości własnej uprawy, to nadal warto pokusić się o zakup tych warzyw w sklepie i samodzielne przygotowanie przetworów.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić ogórki małosolne? Wystarczy kilka kroków do pysznych przetworów

Do przygotowania tradycyjnych ogórków małosolnych będziemy potrzebować:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 5 gałązek kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu (około 15 cm)
  • 1,5 litra wody
  • sól kamienną do przetworów.

Opcjonalnie możemy dodać kilka liści porzeczki lub wiśni. Ogórki w pierwszej kolejności należy namoczyć w zimne wodzie przez około 3 godziny. Po tym czasie warzywa myjemy i umieszczamy w dużym słoju lub mniejszych słoikach. Następnie dodajemy do nich obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper i ewentualnie liście porzeczki lub wiśni. W przypadku dużego naczynia składniki układamy naprzemiennie warstwami. W mniejszych słoikach, ogórki wkładamy pionowo, a dodatki umieszczamy w przestrzeniach między nimi.

Całość zalewamy posoloną wodą. Co ważne, dodajemy czubatą łyżkę stołową na 1 litr płynu. Tak przygotowane słoiki przykrywamy na koniec gazą, zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy w zacienione miejsce. Czas oczekiwania na gotowe ogórki to około 3-5 dni, a poznamy to po mętniejące wodzie.

Ogórki małosolne: przepis babci nie będzie potrzebny. Ogórki małosolne w woreczku to hit

Ciekawą metodą przygotowania ogórków są ogórki małosolne w woreczku. Co ciekawe, proces ten wykonuje się na sucho. Składniki są podobne, jak w poprzednim przypadku, a konkretnie potrzebujemy:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 2 gałązki kopru z baldaszkiem,
  • 5 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu (około 10 cm długości),
  • 1 łyżkę ziaren gorczycy,
  • 1 łyżkę soli kamiennej do przetworów.

Opcjonalnie możemy dodać 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego lub liść chrzanu. Ogórki w pierwszej kolejności myjemy i odcinamy ich końcówki. Jest to ważne ze względu na wytworzenie wilgoci, która później rozpuści sól. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do woreczka strunowego. Korzeń chrzanu kroimy na drobne kawałki i ząbki czosnku w plasterki, a następnie wszystkie pozostałe składniki dorzucamy do woreczka i równomiernie posypujemy solą. Na koniec woreczek zamykamy, usuwając z niego nadmiar powietrza i delikatnie nim potrząsamy, aby rozprowadzić przyprawy.

Tym razem przez pierwsze 4 godziny ogórki przechowujemy w lodówce, po czym przenosimy je do temperatury pokojowej na następne 20 godzin. Całkowity czas oczekiwania można też przedłużyć do 48 godzin.

Może cię też zainteresować:
- Ogrodniczka zdradza trik: Tak zmienisz swoje zielone pomidory w czerwone i soczyste okazy
- Ogrodnik dzieli się genialnym trikiem na uprawę nowych roślin bez użycia plastiku. "Genialne!"
- Wiemy, jak zrobić przydomowy kompostownik. Produkuj naturalny nawóz w zaciszu swojego ogródka

Więcej o:
Copyright © Agora SA