Mój dziadek zawsze wkłada orzechy do wytłaczanek po jajkach. Ten genialny trik zaskakuje każdego

Jesień to sezon na orzechy włoskie. Są nie tylko pyszne, ale też zdrowe, jednak mogą odrzucać z powodu konieczności rozłupywania. Pozbywanie się skorupki z orzechów włoskich jest nie tylko uciążliwe, ale też generuje niemały bałagan. Mój dziadek ma jednak sposób, jak zrobić to szybko i sprawnie.

Orzechy włoskie są pyszną i zdrową przekąską na jesienne wieczory. Zawierają wiele wartościowych składników odżywczych i można ich użyć jako dodatek do różnych potraw. Problem jednak może stanowić ich skorupa. Czasami jest tak twarda, że nawet tradycyjny dziadek do orzechów nie pomaga. Ponadto przy ich rozłupywaniu można narobić niezłego bałaganu. Jest jednak pewna metoda, dzięki której stanie się to o wiele łatwiejsze. Pokazał mi ją mój dziadek i do dziś sprawdza się doskonale.

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak rozłupać orzechy włoskie? Metoda mojego dziadka zaskakuje

Jeśli tradycyjny dziadek do orzechów nie pomaga w rozłupaniu skorupki, warto wypróbować starą i sprawdzoną metodę. Pomoże nam w tym pusta wytłaczanka po jajkach. Stosował ją mój dziadek, dzięki czemu nie musiał sprzątać kawałków skorupki, które przeważnie lądują na całym stole. Wystarczy położyć deskę do krojeni a na niej wytłaczankę, w którą włożymy orzechy. Następnie dokładnie ją zamykamy, przytrzymujemy i uderzamy w nią kilka razy młotkiem. Skorupka znajdujących się w środku orzechów od razu pęknie, a co najważniejsze - nie wysypie się na zewnątrz. Pamiętaj, by młotek nie był zbyt duży, a uderzenia za mocne. Wówczas możesz zmiażdżyć cały orzech i rozpadnie się na maleńkie kawałki. Wytłaczanka powinna leżeć na płaskiej powierzchni, aby mieć nad nią kontrolę. W ten sposób nie spadnie nam na ziemię.

W ten sposób szybko pozbędziesz się skorupki. Rozłupiesz orzechy włoskie w mig

Jeśli nie masz pod ręką dziadka do orzechów, młotka lub wytłaczanki, możesz wypróbować innych domowych sposobów na pozbycie się skorupki. Świetnym trikiem będzie podgrzanie orzechów. Wysoka temperatura sprawi, że skorupka zmięknie i z łatwością odejdzie. Wystarczy włożyć orzechy włoskie do miski i zalać je wrzątkiem. Odstaw je na kilka minut, a następnie odlej wodę. Spróbuj włożyć mniejszy nożyk między połówki łupin i odciągnąć skorupkę. Powinna być miększa i zejść od razu. Innym sposobem jest zalanie orzechów wodą i włożenie ich do mikrofali. W ten sposób zaoszczędzisz sobie trochę czasu, a miękka skorupa odejdzie bez użycia siły. Ponadto będziesz mieć pewność, że nie narobisz takiego bałaganu, jak w przypadku tradycyjnego rozłupywania orzechów włoskich.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.