Przypalona blacha jest powodem wielu frustracji, a wyczyszczenie jej nie należy do prostych rzeczy. Jeśli chcemy pozbyć się całego zgromadzonego osadu, zazwyczaj sięgamy po mocne detergenty lub druciaka, który usunie zanieczyszczenia, ale niestety możne nieodwracalnie zniszczyć blachę. Istnieje jednak o wiele prostszy i bezpieczniejszy sposób na pozbycie się przypaleń.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przypalona i brudna blacha musi bardzo szybko zostać umyta. Nie byłoby to problemem, gdyby nie fakt, że nie należy to do łatwych zadań. Zwykły płyn do naczyń nie poradzi sobie z przypalonym tłuszczem. Na szczęście Marta Zalewska, znana na Instagramie jako @panitechnolog, ma na to prosty sposób. Będziemy potrzebować wyłącznie jednej rzeczy, a jej koszt to około złotówki. Chodzi oczywiście o sodę oczyszczoną, która wykazuje działanie ścierne i odkażające. Wystarczy wysypać ją na blaszkę i zalać wrzątkiem. Po odczekaniu kilku minut do przestygnięcia wody przecieramy całą powierzchnię gąbką. Po zabrudzeniach nie będzie nawet śladu. Niestety może to nie wystarczyć jeśli mamy do czynienia z na przykład plamami z przypalonego tłuszczu. Wtedy trzeba będzie wykonać drugi krok. Po wylaniu całej wody ponownie posypujemy blachę warstwą sody i wcieramy. Po chwili wszystkie zabrudzenia powinny zniknąć.
To jednak niejedyny sposób, by sprawić, że nasza blacha będzie wyglądała jak nowa. Z zabrudzeniami poradzi sobie również sól. Wystarczy posypać całą powierzchnię grubą warstwą soli kuchennej, a później poruszać blachą na boki, tak aby kryształki były równomiernie rozłożone. Następnie całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i trzymamy, aż sól zbrązowieje. Niewiele osób wie, że chlorek sodu po podgrzaniu, świetnie pochłania tłuszcz. Kiedy wyjmiemy już blachę z piekarnika, wysypujemy sól i przecieramy całość papierowym ręcznikiem. Na koniec myjemy blachę pod bieżącą wodą. Innym sposobem będzie wykorzystanie tabletki do zmywarki. Umieszczamy ją na blaszce i zalewamy gorącą wodą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i zostawiamy na około dwie godziny. W ten sposób nie tylko wyczyścimy blachę bez szorowania, ale również brudny piekarnik. Wystarczy po ostygnięciu całość przetrzeć zwilżoną ściereczką.