Przepis na faworki dla leniwych. Zrobienie tego przysmaku zajmie ci dosłownie chwilę. Niebo w gębie

Tłusty Czwartek za rogiem, więc wiele osób już planuje, co tego dnia będą pałaszować. Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi pączkami, przygotowaliśmy aż dwie propozycje alternatyw. Możemy wybrać szybki i prosty przepis na chruściki, bądź udać się w podróż do Nowego Orleanu.

Tłusty czwartek już coraz bliżej. Nie każdy jednak rozsmakowuje się w pączkach. Na szczęście, zamiast nich można tego dnia pałaszować przepyszne, puszyste faworki. Dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni wielu godzin, przygotowaliśmy świetny przepis na lane faworki. Są równie smaczne co tradycyjne, a nawet bardziej chrupiące.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki - przepis babci. Ten trik z pewnością ułatwi robienie przysmaków na Tłusty Czwartek

Chrust czy faworki mają zwolenników na całym świecie. Dużo osób znaczne chętniej sięga po te chrupiące przysmaki niż po tradycyjne pączki. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że istnieje przepis na ekspresowe przygotowanie tych słodkości. Do zrobienia lanych faworków nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych narzędzi ani drogich składników. Przygotuj:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3 średnie jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki spirytusu.

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy mleko. Całość starannie mieszamy za pomocą trzepaczki, łyżki lub miksera. Następnie dolewamy do masy spirytus i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozlewamy olej na głębokość około 4 centymetrów. Ustawiamy średnią moc palnika i czekamy, aż olej się rozgrzeje. Gotowe ciasto na faworki przelewamy do jednorazowego rękawa cukierniczego, butelki z dzióbkiem lub niewielkiego lejka. Wyciskamy po sześć porcji ciasta do rozgrzanego tłuszczu i smażymy aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Po lekkim przestygnięciu posypujemy lany chrust cukrem pudrem i możemy podawać.

Przepis na pączki domowe prosto z Nowego Orleanu. Zachwycą rodzinę i znajomych

Jeśli jednak w tegoroczny Tłusty Czwartek chcielibyśmy przygotować coś innego, możemy pokusić się o zrobienie przysmaku prosto z Nowego Orleanu. Beignets to klasyczne pączki z ciasta drożdżowego lub parzonego. Ich smak przypomina nasze pączki, choć zazwyczaj wycina się je w kwadraty lub prostokąty. Są miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Najczęściej podaje się je obsypane cukrem pudrem. Do zrobienia ich potrzebować będziemy:

  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na sam koniec dodajemy olej rzepakowy. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miękkie i gładkie. Powinniśmy się starać nie dodawać mąki, mimo że ciasto będzie się kleiło. Wyrobioną masę formujemy w kulkę i wkładamy na oprószonej mąką miski. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później ciasto wyjmujemy i wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około czterech minimetrów. Kroimy w prostokąty, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Następnie smażymy w głębokim tłuszczu, najlepiej cały czas je "podtapiając". Osuszamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA