Dodaj jeden składnik do smażenia, a każde jajko sadzone wyjdzie perfekcyjnie

Jajko sadzone jest dla wielu wyborem idealnym. Niestety czasem podczas smażenia nasze żółtko pęka i całe "danie" traci swój urok. Na szczęście jest pewien sposób, który pozwoli nam cieszyć się pysznymi jajkami za każdym razem. Wystarczy dodać jedną rzecz podczas smażenia.

Jak usmażyć idealnie jajko sadzone? Niestety, czasami usmażenie go do perfekcji może stanowić problem. Na szczęście istnieje prosta metoda, która sprawi, że zawsze będzie przepyszne. Wystarczy dodać do niego jedną rzecz, by mieć pewność, że wyjdzie za każdym razem.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Idealne jajka sadzone za każdym razem są możliwe. Wystarczy zastosować pewien trik

Jajka sadzone są nie tylko pyszne, ale również szybkie do wykonania. Co więcej, istnieje cała masa różnych sposobów na podanie ich. Można je pokropić odrobiną tabasco, dodać pomidorów, papryki, bazylii, pietruszki i na co żywnie mamy ochotę. Kluczem jest zawsze odpowiednie usmażenie go. Pierwszą z rzeczy, o których powinniśmy pamiętać jest wybranie odpowiedniego tłuszczu. Powinien mieć on wysoką temperaturę spalania. Zazwyczaj sięgamy po olej rzepakowy, kokosowy lub oliwę z oliwek. Jeśli jednak mamy ochotę usmażyć je na maśle, powinniśmy pamiętać, że jedynym wyborem powinno być masło klarowane. W tym wypadku w odstawkę powinny odejść oleje sojowe, ryżowe i lniane, ponieważ ani białko, ani żółtko nie powinny się przypalać podczas smażenia. Jeśli jednak chcemy mieć każdorazowo pewność, że nasze jajko będzie usmażone perfekcyjnie, warto dodać do niego jedną rzecz. Chodzi mianowicie o odrobinę wody. Dzięki temu zagwarantujemy sobie ścięte białko oraz idealnie płynne żółtko. Wystarczy dodać trochę wody na patelnie, kiedy białko zacznie się ścinać. Jajko przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około minutę - nasze pyszne danie jest gotowe.

 Przepis na szakszukę. Idealny sposób, by podać jajka w innej formie

Jeśli mamy jednak ochotę na trochę bardziej wymyślne danie z jajkami, polecamy przygotowanie przepysznej, domowej szakszuki. W tym celu potrzebne nam będą:

  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  •  sól i pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kmin rzymski
  • 2 jajka
  • do podania: świeża bazylia, bagietka

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Następnie wyciągamy miąższ i kroimy go w kosteczkę. Na niedużą patelnię wlewamy oliwę bądź dodajemy masło i dorzucamy starty czosnek. Chwilę podsmażamy. Po tym dodajemy pomidory, przyprawiamy je solą, pieprzem i innymi przyprawami. Dobrze mieszamy i smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty bez mieszania. Dzięki temu damy pomidorom czas na odparowanie i zachowanie swojej struktury. Na patelnie wbijamy jajka i doprawiamy je solą. Pod przykryciem całość gotujemy około 3 minut lub do czasu ścięcia się białek. Gotową szakszukę podajemy z bazylią i bagietką.

Zobacz też: Ma 7 metrów i 250 kilogramów. Naukowcy odkryli nowy gatunek węża. Bestia powala swoimi rozmiarami

Więcej o:
Copyright © Agora SA