Rośliny, które rosną w naszym otoczeniu, potrafią zachwycić. Niekiedy wybierając się na spacery po łąkach czy lasach, można natknąć się całkiem nieświadomie na gatunki, które potrafią odmienić smak wielu dań. Jedną z takich roślin jest właśnie czosnaczek pospolity, który jest rośliną niedocenioną. Jakie ma właściwości i gdzie można go wykorzystać?
Czosnaczek pospolity przez sporo osób traktowany jest jak zwykły chwast, jednak wbrew tej opinii, to wszechstronna roślina, która posiada wiele zastosowań między innymi w kuchni. Znany jest także pod nazwą Alliaria petiolata i rośnie głównie na terenach Azji, Europy i Ameryki Północnej. Charakteryzuje się sercowatymi liśćmi, których struktura przypomina te występujące w czosnku klasycznym. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych cech czosnaczka pospolitego jest bez wątpienia jego zapach. Liście wydzielają intensywny aromat szczególnie po ich zgnieceniu. Roślina ma białe kwiaty i potrafi osiągnąć nawet 100 cm wysokości. Najczęściej spotkamy ją w lasach, na obrzeżach dróg oraz na łąkach. Zdarza się również, że pojawia się na przydomowych podwórkach, lecz raczej jest to rzadkością. Jakie jednak ma właściwości?
Czosnaczek pospolity mimo posiadanego statusu chwastu, jest idealnym przykładem na to, że wiele roślin nadal pozostaje nieodkrytych. To bez wątpienia cenne źródło pożywienia i leczniczych właściwości, których pozazdrościć może nawet popularny czosnek niedźwiedzi.
Czosnaczek pospolity ma szerokie zastosowanie w kuchni. Młode liście rośliny świetnie zastąpią klasyczny czosnek, który jest bardziej intensywny. Dodatkowo dzięki łagodniejszemu posmakowi liście oraz korzenie stanowią doskonały dodatek do sałatek, zup, potraw mięsnych czy twarożków.
Popularnym daniem, do którego możemy wykorzystać czosnaczek pospolity, jest pesto. Wystarczy, że 100 gramów umytych i osuszonych liści czosnaczka, 125 ml oliwy z oliwek, 50 g prażonych orzechów włoskich, 30 g tartego parmezanu oraz sól wrzucisz do blendera i gotowe. Po zmiksowaniu uzyskasz pyszne domowe pesto, które smakiem zachwyci niemalże każdego.