Dobrej jakości i smaczny posiłek nie musi oznaczać długiej listy składników i długiego przygotowywania. Zabiegany środek tygodnia, warunki polowe, a może pustki w spiżarni? Sprawdź z nami, jak zrobić placki ziemniaczane i ciesz się tym tradycyjnym smakiem.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane - lista składników
Przepis na zwykłe placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Jednak poza samymi ziemniakami i podstawowymi składnikami będziemy potrzebować m.in. czosnku i soli morskiej, które nadadzą plackom znakomity smak i aromat. To świetny pomysł na lekki letni obiad.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 białe cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 12%
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta przyprawy do ziemniaków
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
Placki ziemniaczane przepis krok po kroku
Teraz dowiesz się jak zrobić placki ziemniaczane.
- Zacznij od obrania ziemniaków, które następnie przepłuczesz pod bieżącą wodą.
- Następnie obierz cebulę.
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Teraz połącz dwie masy i przeciśnij je przez sitko.
- W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mąkę oraz czosnek (przeciśnięty wcześniej przez praskę).
- Odlej sok z połączenia ziemniaków i cebuli tak, aby została skrobia ziemniaczana.
- Otrzymaną skrobię dodaj do masy z jajek, mąki oraz czosnku, a do tego jedną łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw też solą i pieprzem.
- Teraz na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż placki z każdej strony, aż się zarumienią.
- Gotowe placki ziemniaczane możesz podawać z dodatkami (piszemy o nich niżej).
Przepis na placki ziemniaczane - smaki dzieciństwa: sól czy cukier?
Placki z ziemniaków to prawdziwa klasyka gatunku, ale ulubione dodatki każdy pamięta już trochę inaczej. Przepis na placki ziemniaczane z cukrem, a może ze szczyptą soli? Zawsze warto urozmaicić tradycyjny przepis i dodać do placków nietypowe dodatki:
- Placki doskonale sprawdzą się z dodatkiem gulaszu wołowego na bazie cebuli, papryki i innych warzyw.
- Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym także biją rekordy popularności.
- Bardzo smacznym połączeniem są też placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem, idealna wersja na upalne lato. Niektórzy dodają również smażony boczek.
- Ciekawą i wyrafinowaną propozycją będą placki z konfiturą, np. na bazie wiśni lub śliwek.
- Na placki ziemniaczane można też rzucić trochę startego sera i poczekać aż się rozpuści.