Chrupiące placuszki ziemniaczane na letni obiad. Klasyczny lekki przysmak w 15 minut

Chrupiące złociste placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. To sam smak lata i świetna propozycja na rodzinny obiad. Z naszym przepisem przygotujesz je w około kwadrans.

Dobrej jakości i smaczny posiłek nie musi oznaczać długiej listy składników i długiego przygotowywania. Zabiegany środek tygodnia, warunki polowe, a może pustki w spiżarni? Sprawdź z nami, jak zrobić placki ziemniaczane i ciesz się tym tradycyjnym smakiem.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane - lista składników

Przepis na zwykłe placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Jednak poza samymi ziemniakami i podstawowymi składnikami będziemy potrzebować m.in. czosnku i soli morskiej, które nadadzą plackom znakomity smak i aromat. To świetny pomysł na lekki letni obiad.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 białe cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta przyprawy do ziemniaków
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

Placki ziemniaczane przepis krok po kroku

Teraz dowiesz się jak zrobić placki ziemniaczane.

  1. Zacznij od obrania ziemniaków, które następnie przepłuczesz pod bieżącą wodą.
  2. Następnie obierz cebulę.
  3. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Teraz połącz dwie masy i przeciśnij je przez sitko.
  5. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mąkę oraz czosnek (przeciśnięty wcześniej przez praskę).
  6. Odlej sok z połączenia ziemniaków i cebuli tak, aby została skrobia ziemniaczana.
  7. Otrzymaną skrobię dodaj do masy z jajek, mąki oraz czosnku, a do tego jedną łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw też solą i pieprzem.
  8. Teraz na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż placki z każdej strony, aż się zarumienią.
  9. Gotowe placki ziemniaczane możesz podawać z dodatkami (piszemy o nich niżej).

Przepis na placki ziemniaczane - smaki dzieciństwa: sól czy cukier?

Placki z ziemniaków to prawdziwa klasyka gatunku, ale ulubione dodatki każdy pamięta już trochę inaczej. Przepis na placki ziemniaczane z cukrem, a może ze szczyptą soli? Zawsze warto urozmaicić tradycyjny przepis i dodać do placków nietypowe dodatki:

  • Placki doskonale sprawdzą się z dodatkiem gulaszu wołowego na bazie cebuli, papryki i innych warzyw.
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym także biją rekordy popularności.
  • Bardzo smacznym połączeniem są też placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem, idealna wersja na upalne lato. Niektórzy dodają również smażony boczek.
  • Ciekawą i wyrafinowaną propozycją będą placki z konfiturą, np. na bazie wiśni lub śliwek.
  • Na placki ziemniaczane można też rzucić trochę startego sera i poczekać aż się rozpuści.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.