Sos grzybowy to przysmak, który jest nieodłącznie związany z tradycyjną kuchnią polską. Odpowiednio przygotowany jest doskonałym dodatkiem do większości polskich potraw. Często podaje się go do mięs, ale wspaniale pasuje także do makaronów lub placków ziemniaczanych. Jak przygotować sos grzybowy? Oto trzy przepisy, które warto wypróbować.
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Nie masz czasu iść do lasu? Oto sos grzybowy z pieczarek
Pieczarki to grzyby, które znajdziemy w każdym sklepie. Są znacznie tańsze, od grzybów leśnych i dostępne przez cały rok. Chociaż nie mają tak intensywnego smaku, jak leśne grzyby, sos, który z nich wykonamy, nadal może być smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki:
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka śmietanki 30%
- łyżka masła
- łyżka oleju roślinnego
- Sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie - natka pietruszki
Wykonanie:
- Zaczynamy od oczyszczenia pieczarek i pokrojenia ich w plasterki lub ósemki.
- Cebulę i czosnek obieramy ze skórki i siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu.
- Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodajemy pieczarki. Podsmażamy na średnim ogniu, aż wypuszczą sok.
- Następnie dodajemy śmietankę, sól i pieprz i podgrzewamy sos, aż zrobi się gęsty.
- Na koniec sos posypujemy natką pietruszki.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Grzybobranie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w kontakcie z naturą. Najlepiej wybrać się na nie z całą rodziną. A zebrane skarby przerobić na aromatyczny sos grzybowy. Jak go zrobić?
Składniki:
- 300 gramów leśnych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 50 ml. białego wina (można pominąć)
- 2 łyżki masła
- tymianek i natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól i czarny pieprz
Jak przygotować sos ze świeżych grzybów?
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki.
- Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejne 3 minuty.
- Teraz pora na grzyby - przekładamy je na patelnie i smażymy, aż odparują wodę, unikając mieszania.
- Kiedy grzyby zrobią się rumiane, dodajemy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.
- Dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty.
Sos z suszonych grzybów
Po sezonie jesiennym sos grzybowy możemy przygotować na bazie grzybów suszonych - będzie równie pyszny. Taki sos wspaniale będzie pasować do potraw przygotowanych na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 50 g suszonych borowików i podgrzybków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18 proc.
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 500 ml bulionu
- sól i pieprze
- gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego rozmarynu)
Wykonanie:
- Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny do namoczenia.
- Wyjmujemy je z wody i kroimy na małe kawałki.
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle, aż zrobią się szkliste.
- Dodajemy namoczone grzyby i podsmażamy około 10 minut.
- Na patelnie dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy.
- Stopniowo wlewamy bulion. Doprawiamy sos przyprawami z przepisu i dodajemy śmietanę.
- Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty.